Marockansk lammgryta med mandlar och gremolata
Marockansk lammgryta med mandlar och gremolata 2 port
Ingredienser:
300 g benfri lammstek
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 gul lök
½ vitlök
½ chili färsk
¼ citron
1 msk smör
1 dl rött vin
1 msk tomatpuré
0,5 msk spiskummin
0,5 msk paprika pulver
1 kanelstång
1 lagerblad
1,5 dl vatten
½ brk hela tomater
1 köttbuljongtärning
50 g friterad sötmandel ( stek i rikligt med rapsolja tills de antar en gyllene färg, låt rinna av på papper)
0,5 msk honung
Gremolata:
½ kruka persilja
1 klyfta vitlök
½ citron
Tillbehör:
Pressad potatis (eller potatismos)
Gör så här:
1. Putsa köttet från eventuella senor och skär det i grova bitar. Krydda med salt och peppar
2. Skala löken och skär den i klyftor. Skala vitlöken och krossa klyftorna. Finhacka chilin, behåll kärnorna. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet
3. Bryn köttet i smör i en stor stekpanna så att det får fin färg. Lägg över köttet i en gryta. Häll vinet i stekpannan och låt det deglacera ur pannan. Häll vinet i grytan
4. Torka ur pannan med lite papper. Stek lök och vitlök med chilin, tomatpurén, spiskummin, paprikapulver, kanel och lagerblad tills löken mjuknat. Blanda ner allt i grytan tillsammans med köttet och vinet.
5. Vispa ur pannan med lite av vattnet och häll ned i grytan. Häll i resten av vattnet och tillsätt tomater och köttbuljong. Koka upp och låt koka under lock i ca 1 h tills köttet är mört.
6. Gremolata: finhacka persiljan. Skala och riv vitlöken. Skölj citronen i ljummet vatten och riv skalet . Blanda persilja, vitlök och citronskal.
7. Vänd ned de friterade mandlarna i grytan och smaka av med honung. Strö över gremolatan.
8. Servera med pressad potatis.