Marockansk lammgryta med mandlar och gremolata

Marockansk lammgryta med mandlar och gremolata 2 port

Ingredienser:

300 g benfri lammstek

0,5 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 gul lök

½ vitlök

½ chili färsk

¼ citron

1 msk smör

1 dl rött vin

1 msk tomatpuré

0,5 msk spiskummin

0,5 msk paprika pulver

1 kanelstång

1 lagerblad

1,5 dl vatten

½ brk hela tomater

1 köttbuljongtärning

50 g friterad sötmandel ( stek i rikligt med rapsolja tills de antar en gyllene färg, låt rinna av på papper)

0,5 msk honung

Gremolata:

½ kruka persilja

1 klyfta vitlök

½ citron

Tillbehör:

Pressad potatis (eller potatismos)

Gör så här:

1. Putsa köttet från eventuella senor och skär det i grova bitar. Krydda med salt och peppar

2. Skala löken och skär den i klyftor. Skala vitlöken och krossa klyftorna. Finhacka chilin, behåll kärnorna. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet

3. Bryn köttet i smör i en stor stekpanna så att det får fin färg. Lägg över köttet i en gryta. Häll vinet i stekpannan och låt det deglacera ur pannan. Häll vinet i grytan

4. Torka ur pannan med lite papper. Stek lök och vitlök med chilin, tomatpurén, spiskummin, paprikapulver, kanel och lagerblad tills löken mjuknat. Blanda ner allt i grytan tillsammans med köttet och vinet.

5. Vispa ur pannan med lite av vattnet och häll ned i grytan. Häll i resten av vattnet och tillsätt tomater och köttbuljong. Koka upp och låt koka under lock i ca 1 h tills köttet är mört.

6. Gremolata: finhacka persiljan. Skala och riv vitlöken. Skölj citronen i ljummet vatten och riv skalet . Blanda persilja, vitlök och citronskal.

7. Vänd ned de friterade mandlarna i grytan och smaka av med honung. Strö över gremolatan.

8. Servera med pressad potatis.