Helstekt ryggbiff med potatismuffins, primörer samt cognacssås 16 portioner
Ryggbiff:
2.2 kg ryggbiff gärna med kappa
Salt och svartpeppar
Smör
Gör så här:
Bryn ryggbiffen och krydda den ordentligt runt om med salt och peppar. Stek den i ugn (utan varmluft för att inte torka ut köttet) i ca 125 grader till en innertemperatur på 55 grader. Använd stektermometer. Tag ut och låt vila ca 20 min inslagen i alufolie innan du trancherar upp den.
Primörer:
1 knippe morötter
1 bunt sparris
Smör
Salt
Gör så här:
Skrapa morötterna behåll lite blast. Skala sparrisen det understa. Blanchera i lättsaltat kokande vatten och servera med en klick smör
Ingredienser cognacssås:
8 schalottenlök
5 krm svartpeppar grovmalen
4 msk smör
2 dl cognac
1 L vatten
1,25 dl kalvfond
1.25 dl vetemjöl
4 dl vispgrädde
2,5 msk soya
Ev salt
Gör så här:
Skala och finhacka löken. Fräs lök och svartpeppar i smöret i en kastrull. Häll på hälften av cognacen, låt reducera lite. Tillsätt vattnet och kalvfonden. Koka upp och låt småkoka i ca 5 min. Blanda mjöl och grädde till en slät smet och vispa i den kokande såsen. Koka ytterligare 5 min så att mjölsmaken försvinner. Smaka av med soya, den sista cognacen och ev lite salt, sila av såsen om du vill ha den slät
Potatismuffins ingredienser:
1.8 kg mjölig potatis, skalad grovt riven ( skölj ej, behåll stärkelsen så håller den bättre ihop)
4 ägg
4 dl vispgrädde
4 dl grovt riven västerbottenost
4 klyftor vitlök
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 msk färsk timjan hackad
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader gärna varmluft. Riv potatisen grovt. Rör ihop ägg, grädde, timjan, salt och peppar i en bunke, vänd ned potatisen. Smörj muffinsformen väl med smält smör. Klicka i potatissmeten. Grädda potatisen mitt i ugnen i ca 40 min