Helstekt ryggbiff med potatismuffins, primörer samt cognacssås 16 portioner

Ryggbiff:

2.2 kg ryggbiff gärna med kappa

Salt och svartpeppar

Smör

Gör så här:

Bryn ryggbiffen och krydda den ordentligt runt om med salt och peppar. Stek den i ugn (utan varmluft för att inte torka ut köttet) i ca 125 grader till en innertemperatur på 55 grader. Använd stektermometer. Tag ut och låt vila ca 20 min inslagen i alufolie innan du trancherar upp den.

Primörer:

1 knippe morötter

1 bunt sparris

Smör

Salt

Gör så här:

Skrapa morötterna behåll lite blast. Skala sparrisen det understa. Blanchera i lättsaltat kokande vatten och servera med en klick smör

Ingredienser cognacssås:

8 schalottenlök

5 krm svartpeppar grovmalen

4 msk smör

2 dl cognac

1 L vatten

1,25 dl kalvfond

1.25 dl vetemjöl

4 dl vispgrädde

2,5 msk soya

Ev salt

Gör så här:

Skala och finhacka löken. Fräs lök och svartpeppar i smöret i en kastrull. Häll på hälften av cognacen, låt reducera lite. Tillsätt vattnet och kalvfonden. Koka upp och låt småkoka i ca 5 min. Blanda mjöl och grädde till en slät smet och vispa i den kokande såsen. Koka ytterligare 5 min så att mjölsmaken försvinner. Smaka av med soya, den sista cognacen och ev lite salt, sila av såsen om du vill ha den slät

Potatismuffins ingredienser:

1.8 kg mjölig potatis, skalad grovt riven ( skölj ej, behåll stärkelsen så håller den bättre ihop)

4 ägg

4 dl vispgrädde

4 dl grovt riven västerbottenost

4 klyftor vitlök

2 tsk salt

2 krm svartpeppar

2 msk färsk timjan hackad

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader gärna varmluft. Riv potatisen grovt. Rör ihop ägg, grädde, timjan, salt och peppar i en bunke, vänd ned potatisen. Smörj muffinsformen väl med smält smör. Klicka i potatissmeten. Grädda potatisen mitt i ugnen i ca 40 min