Kålpudding 2 portioner

Kålpudding 2 portioner

Ingredienser:

• 0.5 st vitkålshuvud

• 0.5 tsk Ättika

• Sirap

• Soya och svartpeppar, ev salt •

• 300 g köttfärs, gärna fläskfärs

• 0,75 dl vispgrädde

• 1 msk ljus sirap

• 1 msk koncentrerad kalvfond

• 0.5 st gul lök

• 0,25 dl ströbröd

• 1 msk kinesisk soja

• 1 msk kallt vatten

• salt och malen svartpeppar

Gräddsås:

1.5 msk smör att steka i

1,5 msk vetemjöl

0.5 dl vispgrädde 0,5 dl mjölk •

0,5 msk koncentrerad kalvfond •

0,5 msk kinesisk soja •

1-1.5 dl steksky från kålpuddingen •

salt och malen vitpeppar

Gör så här:

45 minuter

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Dela kålhuvudet. Använd endast ena halvan. Skär bort roten på vitkålen. Skär ned huvudet i små tärningar

3. Fräs lite kål i taget i smör i en panna. Krydda med salt och vitpeppar och ringla över sirap. Var försiktig så att det inte bränner vid. Stek tills kålen mjuknat och ställ åt sidan.

4. Lägg färsen i en bunke. Finriv/finhacka löken och tillsätt den i färsen. Blanda ner grädde, 1 msk sirap, kalvfond, soja, ströbröd, vatten, salt och peppar. Rör om till en lös smet. Blanda ned 1/3 del av kålen tillsammans med färsen.

5. Varva färs och hälften av kålen i en portionsformar alternativt en stor ugnsform. Toppa med kål.

6. Grädda kålpuddingen i mitten av ugnen i ca 40- 45 minuter. Ta ut och häll över stekskyn i en skål till såsen.

7. Gräddsås: Börja med att smälta smör i en kastrull. Tillsätt och rör ut mjölet med en visp. Vispa väl. Tillsätt grädde och mjölk. Vispa hela tiden så att det inte bränner vid!

8. Rör ned stekskyn från kålpuddingen, kalvfond, soja och salt och peppar. Låt småputtra några min på låg värme.

9. Servera med nykokt potatis och rårörda lingon! Kokta grönsaker är inte alls ett dumt tillbehör! Ät och njut!