Finsmakareströmming med potatismos, gröna ärtor, skirat smör, rårörda lingon och dill.

Finsmakareströmming med potatismos, gröna ärtor, skirat smör, rårörda lingon och dill.

Ingredienser till 2 portioner:

Sillen:

8 st små sillfiléer

2 äggulor

2 dl vispgrädde

2 toppade msk mild senap

Smör att steka i

1,5 dl skorpmjöl

2 msk finhackad dill som garnityr

Skirat smör:

100 g smält smör, sila bort vattnet (jag visar)

Gröna ärtor:

50 g frysta gröna ärtor

Rårörda lingon på brk som tillbehör

Potatismos:

6 st potatis av mjölig sort (ca 400 g), det går alltid lite mer till potatismos

25 g smör

1,5 dl standardmjölk

Salt

Malen vitpeppar

Gör så här:

1. Börja med att blanda ihop grädde, äggulor samt senap. Klipp av ryggfenan på sillfiléerna, lägg ned sillfiléerna i röran och låt dra ca 1 h.

2. Under tiden börja med potatismoset: Skala potatisen och koka den som vanligt. Dela gärna potatisarna i mindre bitar så går det mycket fortare att koka dem mjuka, tar då bara ca 10-15 minuter. Häll av vattnet och börja därefter mosa potatisen. Man kan t.ex. använda potatisstöt, elvisp eller purépress. Tillsätt smör. Rör i så mycket mjölk som går åt tills moset är poröst. Smaksätt med salt, peppar

3. Ta upp sillfiléerna från röran och lägg ihop dem köttsida mot köttsida. Vänd dem i skorpmjölet. Stek dem ganska hårt i rikligt med smör i en stekpanna (skorpmjölet suger åt sig mkt smör. Känslan av ben försvinner ju hårdare man steker sillen).

4. Värm de gröna ärtorna (från fryst) i kokande saltat vatten, häll av vattnet och tillsätt en klick smör innan servering

5. Smält och skira smöret i kastrull dvs häll av det vita=vattnet. Det du använder är det klart gula. Det vita kan man använda när du sen steker sillen med lite mer osmält smör. Servera sillflundrorna med potatismoset, det smälta smöret, den finhackade dillen strödd över samt rårörda lingon!