2023-12-14 Julfest

SPF SENIORERNA-Rönnen´s Julfest på Pite Havsbad.

Lisbeth Lindmark, ordförande öppnade med att hälsa alla välkomna, berättade om maten som skulle serveras vid borden. Det var Infjärden, som var ansvarsgrupp och därmed överlämnade hon mikrofonen till Beda, som med hjälp av Sonya fick publiken att gemensamt sjunga ”Snart är det jul igen” innan hon presenterade programmet.
Maten, en jultallrik, som innehöll det mesta man kan förvänta sig på julbordet, varmrätt, dessert och kaffe/te. 

Kyrkoherde Richard Asplund framförde en julbetraktelse, Kyrkan har ju haft många fina traditioner med sig, men har också förskönat julen och gjort den vackrare än vad den egentligen är. Maria och Josef skulle ju gå för att skattskriva sig. Promenaden från Nasaret i Galileen till Betlehem i Judeen, kan inte ha varit lätt för en höggravid kvinna. När de kom fram, var tiden inne för henne att föda. Hon födde sin son, men där fanns ingenstans att bo, så de fick hålla till i ett stall, där en krubba fick bli det nyförlösta barnets plats. Det finns någonting i Julen som är väldigt vackert, men också vardagligt och kanske utsatt och besvärligt. Till betraktelsen, sjöng Richard två sånger till eget gitarrackompanjemang, dels en traditionell julsång, och en av trubaduren Tomas Boström med titeln ”Tillåtelsens kapell”. Den har en text som bland annat går så här: Här får jag vara, den jag drömt att vara, här får jag vara som jag är, här får jag vila mig och bara vara, här får jag lämna allt, här får jag va´ snäll och rebell i Tillåtelsens kapell. 

Efter kyrkoherdens framträdande, kom en liten, gråklädd varelse upp på scenen och tog med van hand mikrofonen: Det var så många som trodde på tomten här, så jag behöver inte tala om att tomten har funnits se´n trehundratalet och när dom kom hit till Sverige, var dom små och grå så ingen såg dom. Men dom skötte om gårdarna när dom flyttade in. Husbondfolket såg dom aldrig, men fanns det gjorde dom. Nu tänkte jag att vi tomtar har blivit mycket omskrivna i böcker, dikter och allting sån´t. Alla har väl läst om den där ”Lille Viggs äventyr” och det är ju en tomtesaga. Viktor Rydberg har ju skrivit om Tomten, en jättefin dikt som jag tänkte läsa för er. Den gråklädda framförde med fast och klar stämma hela dikten. Efter Rydbergs dikt, sjunger tomten med publikens löfte om att delta i refrängen: Midnatt råder, tyst det är…

Jaa, nu skall tomten dra sig tillbaka, det är lång väg att vandra, men jag vill påminna om en sak, som jag tycker det är väldigt sällan man ser nuförtiden. Glöm inte att sätta ut en tallrik med risgrynsgröt på julafton till tomtarna! God Jul!

Så tågade Luciakören, som kommer från Framnäs folkhögskola, in och genomförde ett program med professionellt arrangerade melodier ur traditionella sånger som hör till den här typen av sammankomster.

Innan lotteridragning tackade Lisbeth ansvarsgruppen ”Infjärden” för den trivsamma julfesten och vi planerar att ”Dansa ut Julen /Julgransplundring”. Det gör vi i Ekologen torsdag 18 januari. Men nu vill jag önska er alla en God Jul och ett Gott Nytt År!

Text och bilder: Bertil Berglund

Bilder.