Datorsäkerhet

SVT sände Uppdrag Granskning 2024-02-07 som handlade om hur telefonbedragare går till väga. Länk längre ner.

Tyvärr så finns många som försöker lura oss seniorer via dator och mobiltelefon.

Dator / mobil säkerhet

Här följer några tips för att säkra att du inte råkar illa ut på sociala media!
Sociala media kan vara trevligt att vara med i och använda sig av, men man skall alltid vara på sin vakt och tänka efter vad man lägger ut och hur man agerar.

Stanna upp
Tänk efter
Agera
Rapportera

• Det viktigaste är att vara nyfiken – våga ställa frågor om något känns fel
• Tänk efter noga innan du svarar på okända mail:

o Stämmer det som står i rubriken?
o Stämmer mailadressen från avsändaren?
o Kolla stavning, grammatik

• Om informationen ovan inte stämmer kan man hovra med musen över mailadressen. Då kommer en ruta upp med en mailadress, Om den inte har samma information som raden så är det ett falskt mail; någon har ”stulit” en mailadress. I mobilen trycker du på adressen så hamnar du i adresslistan och då kommer adressen upp. Är den konstig, t ex en utländsk adress eller okänd – släng)

• Tips vad gäller osäkra sms-förfrågningar, tex någon som utger sig vara från en släkting:
Bestäm ett kodord eller kodmening muntligen inom familjen. Det kan t ex vara ”kommer du ihåg vilket år vi var på Mallorca? Svar 1995. Skicka meningen till avsändaren och fråga efter årtalet.

• Köp ett, helst två s.k. skimmingkort på välkänt företag t ex El Giganten, Claes Ohlson. Det lägger du i plånboken bakom (och framför) ditt kreditkort. Då kan inte bedragaren skimma (avläsa) ditt kort i t ex kassakön. Det kostar ca 50:-/st.

• Uppge inte ditt personnr eller mailadress när du står vid en kassa, t ex för att registrera ett bonuskort (det är egentligen olagligt av affären). Be att få göra det när du kommer hem.

• Använd helst en hel mening som lösenord, det tar för lång tid att lösa för en bedragare.

• Använd aldrig husdjurets namn, barnbarnets namn, årstider, veckodagar o dyl. som lösenord

• Du kan öppna ett skumt mail, men ABSOLUT INTE, klicka på en länk eller bilaga. Finns det bilder så låt inte pekaren sväva över bilden, den kan finnas en gömd länk.

• Om du får ett sms från ett okänt nr i Sverige med skumt innehåll (fel grammatik o dyl.) så sök upp numret i Hitta.se eller Eniro och se vem telefonen tillhör. Ring upp och meddela personen att dennes telefon blivit kapad.

• Tänk dig för en eller två gånger innan du lägger upp bilder under semestern.
Risken att de gör inbrott hemma hos dig kanske inte är så stor (för krångligt) men de kanske mail-bombar dig med oseriösa mail som du kanske läser slarvigt i solstolen när du inte är lika alert.

• Får du ett mail enligt följande:

”Hej mamma, jag har ett nytt nummer. Mobiltelefonen är trasig. Du kan ta bort det gamla och spara det här numret och sedan skicka ett sms till mig via Whats up".

Ett annat exempel på hur det kan se ut i telefonen



Då kan du med 99,99% säkerhet vara övertygad att någon försöker lura dig på pengar. Gör absolut INTE det som står i mailet. Kolla med dina barn på deras vanliga nummer om något har hänt.

En del samtal kan handla om att man skall imvestera i något projekt och att det begär att du logga in med ditt mobila ID. Gör absolut inte detta då det är någon som försöker lura dig på pengar.

Ha inte alla dina pengar på pensionskontot i din bank utan om du har mer pengar på pensionskontot än vad som behövs för att betala löpande räkningar och köpa mat så öppna ett konto i någon s.k.nischbank typ SBAB, SevenDays Bank, Avanza, Bank Norwegian eller någon annan nischbank som dels har insättningsgaranti från Riksgälden och dels kräver att man anger ett konto i sin vanliga bank för att kunna göra uttag. Bedragare kan inte komma åt dessa pengar eftersom det krävs att överföring enbart kan ske till det förutbestämda kontot i den vanliga banken. Dessutom ger nischbankerna betydligt högre ränta på pengarna än vad de traditionella bankerna ger för medel på pensionskontot.

Telefonbedrägeri
Länken här nedan startar ett program hos SVT där man visar hur telefonbedragre går tillväga för att lura, i första hand, äldre människor på deras pengar.

Metoden går ut på att först skicka ett SMS med ett påstående att du beställt något från, i det här fallet, IKEA men det kan likväl vara andra företag. I SMS:et finns ett telefonnummer som du uppmanans att ringa om man har några frågor. Problemet är att detta telefonnumer går direkt till bedragarna som genast sätter igång sina försök att lura av dig dina pengar.

Se programmet och ta lärdom
Om du skulle drabbas av ett SMS enligt beskrivningen ovan ring ALDRIG det telfonnumret som finns i SMS:et ut leta upp företagets riktiga telefonnummer och ring dit och fråga varför du har en beställning som du inte alls känner till. På detta sätt lurar du bedragarna. 
Vet du med dig att du inte beställt något alls kan du helt strunta i SMS:et och bara redera det från telefonen.
Uppdrag Gransknings program om telefonbedragare

Tips från Polisen avseende konstiga telefonsamtal

Varning för falska poliser och andra bedragare

• Sist, men inte minst viktigt; Rapportera alltid när du utsatts för/eller misstänker bedrägeri!

Ju fler anmälningar polisen får in, desto större prioritet!