Ålder är inte en siffra. Ålder är en attityd

SPF Seniorerna i Tyresö driver sedan drygt ett år tillbaka projektet Attityd 65 plus. Vi ansökte och fick medel från Allmänna Arvsfonden till ett tvåårigt projekt för att sätta fokus på och förebygga ålderismen i vårt samhälle.

Vårt arbete med att sätta fokus på begreppet ålderism pågår för fullt. Vi har haft seminarier och föreläsningar. Vi har också förekommit i tidningar med artiklar och reportage. Nu senast i Senioren. Vi har en hemsida som är innehållsrik, med fakta och bakgrundskunskap om ålderism.
Jag rekommenderar att gå in på vår hemsida, det räcker med att skriva Attityd 65 plus så dyker den upp.

Arbete pågår för fullt och en av de viktigaste ingredienserna i detta är att samla in berättelser från personer som anser sig blivit utsatta för ålderism, i nuläget har vi drygt 200 berättelser. Dessa ska sedan ligga till grund för det slutmål vi har, att ta fram en utbildning/kunskapsbank för hur ålderismen kan ta sig uttryck.

Utbildningen kommer att vända sig till bland annat politiker, personal inom vård och omsorg, delvis också till oss seniorer för att öka medvetenheten kring ålderismen. Det absolut viktigaste är att detta material helt och hållet bygger på konkreta erfarenheter från oss själva. Vi behöver fler berättelser och därför ber jag dig att du tänker efter och reflekterar över om du själv i något sammanhang varit utsatt för ålderism. Skriv ner det och skicka till oss i projektet! Alla kontaktuppgifter finns på hemsidan.

Barbro Westerholm, denna starka och modiga kvinna, deltog och pratade på vårt första seminarium och lovade att vara ett bollplank för projektet. Nu blev det tyvärr inte så eftersom Barbro gick bort strax efter. Jag har precis läst hennes bok om ålderism och naturligtvis blivit ännu mer inspirerad att arbeta med frågan.

En sak som jag bland många andra lade särskilt märke till i Barbros bok, var intervjun med den relativt nytillsatte Diskrimineringsombudsmannen, som samman-fattade det fortsatta arbetet mot ålderism enligt följande:
- Lagen måste marknadsföras mycket mer
- Lagstiftningen behöver gås igenom
- Fler fall måste prövas av DO
- Arbetsgivare måste bli bättre på att följa lagen
- DO:s verktyg måste utnyttjas effektivare

En klok och påläst ny DO har vi fått i Sverige som tar detta med ålderism på allvar, vilket vi alla bör göra. WHO (världshälsoorganisationen) har konstaterat att ålderismen har en direkt negativ inverkan både på den fysiska som psykiska hälsan.

Ewa Kardell
Ordförande Tyresö SPF Seniorerna
Ordförande i styrgruppen för projekt Attityd 65plus