Den mogna huden, 23 mars 2023

Referat månadsmöte SPF Gavle 23 mars – Den mogna huden

SPF Seniorerna Gavles senaste månadsträff lockade storpublik. Nästan 100 personer fick tränga ihop sig i Hedvigslundskyrkans lounge för att lyssna på hudläkare Ingela Svedberg från Specialistsläkargruppen i Gävle och hudterapeut Helena Lindén från Wasakliniken. Rubriken för dagen var ”Den mogna huden”.

Vi fick en gedigen genomgång av vad som händer med huden när vi blir äldre. Vad som är farligt och ofarligt. Vi pensionärer blir inte bara mer årsrika, vi blir mer färgrika också. Huden lir tunnare, mer genomskinlig och ger oss blå, röda, lila och bruna fläckar och streck. Det är normaltillstånd som vi inte behöver vara oroliga för. Däremot bör vi vara undvika att utsätta oss för mycket sol. UV-strålningen är den största boven till skadliga hudsjukdomar.
Huden är kroppens största organ och det finns mycket som visar sig där.
Av Helena Lindén fick vi en mängd goda råd om hur vi bör sköta vår hud. Det är väldigt viktigt att vi återfuktar huden och använder bra hudkrämer. Även Helena framhöll betydelsen av solskydd, särskilt mellan mars och oktober. Vill man kosta på sig att ytterligare underhålla, förbättra eller försköna sin hud, finns det gott om behandlingar att göra själv eller överlåta åt professionella behandlare.   

Inspirerade av föredragen, var det säkert fler än jag som vid hemkomsten ägnade en stund åt att studera diverse olika prickar och fläckar på kroppen med hjälp av en del akrobatiska övningar och spegel.   

Ingrid Siksjö