Underhållning och information om hörselhjälpmedel

SPF Seniorerna Bjurholm hade inbjudit Torbjörn Sjöström och Annelii Lindström. De bjöd på förstklassig underhållning, Torbjörn på gitarr, saxofon och dragspel och Annelii med sång. De flesta numren med sång av båda i olika stämmor

  • Torbjörn Sjöström och Annelii Lindström underhöll SPF Seniorer i Bjurholm

Ordförande Marita Frithiof hälsade välkommen till de 120 medlemmarna som slutit upp och dagens underhållare. Efter de inledande låtarna, bl a Dag efter dag, bjöds på Ainbusks Älska mej, samt The Beatles The long and Winding Road och En dans på rosor som ursprungligen sjöngs av Lynn Anderson, I beg your pardon. Så fortsatte repertoaren med Torbjörn på olika instrument och tvåstämmig sång av båda. Fartigt med Gösta Gigolo och romantiskt med Charlotte Perellis Tusen och en natt, för att nu nämna några nummer. Publiken var mer än nöjd med de proffsiga underhållarna och sjöng med i refrängerna. 

Efter fikat som ordnats av gruppen Agnäs övre lämnades ordet till Hörseltekniker Thomas Johansson från Teknisk hörselvård. 10 % av befolkningen har hörapparat, men behovet är säkerligen mycket större. Ett handikapp som orsakar isolering och t o m kan leda till demens. Vanligaste hjälpmedlen är hörapparater och -slingor. Hörselgränser styr vad gäller tilldelning.  Vid 65 decibel, vilket motsvarar hög samtalston, anses man ha grav hörselskada och har rätt till hjälpmedel i form av ex vis lampor som blinkar. Väntetider beror till största delen på brist på utbildade audionomer vilket man nu åtgärdar med flera utbildningsplatser.

När patient nått vägs ände med hörapparat kan det bli fråga om implantat d v s inopererade elektroder i hörselsnäckan. En annan metod är att operera in titanskruv. Dagens teknologi med Blåtand/Bluetooth, en trådlös kommunikation mellan mobiltelefon och hörapparat kommer utvecklas ännu mer och underlätta för personer med nedsatt hörsel.  

text

Aina Nygren