Fd polis underhöll, kommunpoliser informerade om bedrägerier

SPF Seniorerna Bjurholm fick ett kärt återseende med f d polisen, numera musikern och historieberättaren Sam Sehlström vid senaste månadsträffen. Med sig hade han gitarristen Ulf Dageryd. Ordförande Marita Frithiof hälsade välkommen och presenterade dagens program innan hon lämnade ord och ton till Sam.och Ulf.

  • Sam Sehlström underhöll med sång och gitarr, Ulf Dageryd med gitarren

Sam inledde med en kärnfull historia om när kattungar fått upp ögonen. Han fortsatte med att berätta om sin barndom och uppväxt på Filadelfia i Norsjö där han bodde en trappa upp med föräldrar och syskon. I vart fall begåvades Sam med en stor portion humor som han nu gav exempel på med  ”Lån me´tändren” på Norsjömålet och små söta anekdoter. Musikerna fortsatte med Pat Boones romantiska Kärleksbrev i sanden, med tjusigt gitarrrsolo som Ulf bjöd på. Ytterst träffande Vad hände sen? med Snövit och de sju dvärgarna, med text av Stefan Demert. För att nu nämna något ur repertoaren.

Efter avbrott för fika välkomnades kommunpoliserna Maria Forsberg och Maud Brodin Hansson, lokalpolisområde Umeå, vars uppgift är trygghetsskapande. Statistik visar att de flesta bedrägerier sker mitt på dagen, vanligast mot åldersgruppen 67 – 77 år. Bedragarna använder sig av social manipulation, oftast digitalt. Romansbedrägerier, Smishing via SMS och Phishing via mejl är vanligast. Snittsumman på bedrägerierna är 370 000 kr Åhörarna påmindes om att ingen bank eller annan myndighet ringer och begär inloggning via BankID. För att förhindra och bekämpa bedrägerier ska Brottsförebyggande råd finnas i alla kommuner 1 juli 2023. 

Efter lotteridragning med tunnbrödsvinster informerade Marita om kommande aktiviteter innan hon avslutade med att tacka musikerna, köket och alla som deltagit i träffen.

text

Aina Nygren