Om diabetes med underhållning

SPF Seniorerna Bjurholm hade bjudit in Universitetslektor Lena Jutterström att berätta om diabetes vid senaste månadsträffen. Ordförande Marita Frithiof hälsade välkommen.

  • Diakon/trubadur Ingemar Grahn underhöll

Lena inledde med historiken kring diabetes som är beskrivet redan för 600 år sedan och att man på 1800-talet fann samband mellan diabetes och bukspottkörteln. Dr Fredrik Banting och assistent Charles Best räknas som insulinets upptäckare då man 1921 lyckades isolera insulin från hundars bukspottkörtlar. Första insulinbehandlingen gjordes 1922. I och med det så räddar man livet på diabetiker då det annars är en 100 % dödlig sjukdom.

Man räknar med att en halv miljon människor i vårt land har diabetes och att dessutom 150 000 personer har diabetes utan att veta om det. Över 90 % av personer med diabetes typ 2 är överviktiga, övriga anses ha ärftlig belastning. Numera hanteras sjukdomen så bra så de som har diagnosen blir inte sjuka. Man räknar med att 50 000 personer varav 7 000 barn har diabetes typ 1 som hör till de autoimmuna sjukdomarna.

Efter fikapaus var det dags för diakon/trubadur Ingemar Grahn att inta scenen. Till eget gitarrackompanjemang inledde han med att sjunga Goliat av Laleh. På temat Fred över jorden och Förundran fortsatte han med bl a Edelweiss ur Sound of music och Taubes Änglamark, Tänk att få vakna och Järdestads Himlen är oskyldigt blå. I natt jag drömde lockade till allsång,

Flera av deltagarna kunde gå hem med tunnbrödsvinster den här soliga dagen som avslutades med att Marita tackade alla medverkande och påminde om kommande arrangemang.

text

Aina Nygren