Hemlig resa avslutades med surströmming

Förväntansfulla SPF:are i Bjurholm fyllde bussen för hemlig resa. Det bar iväg västerut mot Fredrika

  • Ett av modellbyggena på Ekomuséet i Vargträsk, signerat Paul Karlsson

Första anhalten var tempelplatsen på toppen av ett berg i Fredrika . Där finns magnifika statyer av Buddha, en munk och två elefanter. Blommor och rökelse visar att platsen används av utövare av buddismen; i första hand några munkar som bor i närheten.

Färden gick vidare till Kvarnbäcken som kommer från Baksjön. John-Erik Fransson visade och berättade om den skvaltkvarn som byggdes av nybyggare redan år 1760. Efter ett antal renoveringar skänkte byborna kvarnen till Domänverket som åtog sig att hålla den i skick och helrenoverade den på 1960-talet. Kvarnen är fullt brukbar med  kapacitet på 150 kg mjöl/dag. Man släpper på vattnet och kör den varje sommar. På platsen finns också en spånhyvel i brukbart skick som man kör med hjälp av spillvatten. Sågverket på platsen lades ner 1939.

Efter ett besök på vindkraftparken i närheten smakade det gott med varm korv + kaffe som Ingrid Fransson ordnade med i byastugan Baksjöliden. Sällskapet fortsatte sin resa till Vargträsk där Anette Norberg berättade om byn som anlades av skogsfinnar år 1761. En på sin tid stor by som nu hyser endast tre bofasta. Byn lever dock upp på sommaren delvis tack vare det Ekomuséum som Anette förestår. Det byggdes upp med ekonomiskt stöd på 1990-talet.  

En imponerande samling av gamla möbler, textilier, och interiörer i boningshuset. I ladugården finner man en välbevarad miljö och jordbruksredskap. På ladugårdsvinden utställning. En man vid namn Paul Karlsson har snickrat modeller i olika sysslor. Han har också målat ett antal akvareller med liknande motiv. Allt värt att bevaras i framtiden.

Efter en innehållsrik och trevlig dagstur smakade det gott med surströmming med tillbehör på Restaurang Pärlan Örträsk.

text

Aina Nygren