Kulturresa

Ett gäng förväntansfulla SPF-are äntrade bussen i Bjurholm för färd norrut. Då slutstationen var Skellefteå blev första stoppet Lövånger där en god lunch intogs.

  • Den mäktiga utställningshallen, helt i trä, som Kulturhuset Sara i övrigt

Väl framme i Skellefteå såg vi klart och tydligt att här är det, inte att ta miste på Västerbottens nya fyrtorn, ett av världens högsta trähus. Norra Sveriges nya landmärke Kulturhuset Sara.

Två representanter för Västerbottensteatern hälsade välkommen och bjöd oss att sitta i Kulturtrappan på dynor, fina hantverk tillverkade av damer i Västerbotten.  Vi fick veta att man 2015 beslutade bygga ett kulturhus i Skellefteå och utlyste en arkitekttävling som lockade 55 bidrag. White Arkitektur Sida vid sida vann.

Hösten 2018 började man bygga huset helt i trä med utsida av glas, på totalt 3 000 kvadratmeter, namngett efter Sara Lidman. Ett hotell inryms också i byggnaden på 19 våningar och spa på 20:e våningen.

Efter genomgången var det dags för teaterföreställningen Rotterdam i två akter. En dramakomedi om att vara långt hemifrån och unga människors utforskande av identitet och relationer,

Då hemresan var vid middagstid stannade sällskapet och åt middag i Bygdeå inför sista etappen tillbaka till Bjurholm. Nöjda deltagare tackade reseledarna Gunilla Persson och Ulla R Helmersson för en trevlig resa.

text

Aina Nygren