Vin- och whiskeyprovning

Uppdaterades: 05 november 2019
  • Smakprover
  • Deltagare
  • Deltagare
  • Skål
  • Smakprover
  • Deltagare
  • Deltagare
  • Skål

SPF Seniorerna Edabygden på vin- och whiskyprovning

Medlemsaktiviteterna avlöser varandra, onsdagskvällen den 23 oktober var vi på vin- och whiskyprovning. Det var drygt 30 personer.

Vi startade med vinprovningen, med en expert från Systembolaget, som presenterade 4 olika utvalda röda vinsorter. Vi fick först en beskrivning av hur provtagningsförfarandet skulle gå till. Kort: vin i glaset, lukta, snurra glaset för rotation på vinet i glaset, smaka och slutligen ha åsikter om vinets karaktär. Självklart blev det som det skall, flera olika åsikter om smakerna. Facit fanns från vår expert. Många kunde konstatera att det inte var så lätt med smaklökarna, kanske de blir lite sämre med åldern. Vi startade med (1) Bourgogne Rouge. Rött, mjukt & bärigt. Lämpligt till ljust kött eller stekt fisk. Medlemmarna kände av lingonsmaken. Fortsatte med (2)Bianchi Montepulciano d´Abruruzzo. Rött, mjukt och bärigt. Ekologiskt. Lämpligt till ljust kött och smakrika vegetariska pastarätter. Därefter (3) Casillo del Diablo. Rött, fruktigt och smakrikt. Lämpligt till fläsk- eller lammkött samt vegetariska rätter. Avslutade med (4) 19 Crimes. Fuktig och smakrikt. Lämpligt till grillade rätter av lamm- eller nötkött.

Efter detta hade vi en kaffepaus med smörgås och kakor.

Efter pausen fortsatte vi med whiskyprovningen, återigen 4 olika sorter. Vi hade ca 2cl i glasen. Luktade, smakade. Vissa spottade ut i spottkopp, men för de flesta " slank den ned". Smakåsikter och förslag på innehållet. Blandade åsikter, även här hade vår expert facit att presentera för oss. Vi gjorde en ny provning, vi tog 1 eller 2 kaffeskedar med vatten i glaset, för att spädde ut whiskyn. Detta innebar att det blev en helt annan smak. (1) West Cork. Iris Wiskey Black Cask, Irland. Blended Whisky. Fruktig smak med fatkaraktär, inslag av röda äpplen, vanilj, ljus choklad, honung och apelsin. (2) Knob Creek. Kentucky Straight Bourbon, USA. Bourbon. Komplex smak med tydlig karaktär av kolade ekfat, inslag av apelsinskal, smörkola, rostade mandlar, vanilj, kaffe och kardemumma. (3) Speyburn, Brandan Orach, Storbritannien, Skottland. Maltwhisky. Nyanserad, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av gula päron, ljunghonung, halm, ananas och vanilj. (4) The Ileach, Singel malt, Storbritannien, Skottland. Maltwhisky. Maltig, tydlig rökig smak med fatkaraktär, inslag av päron, tjära, jod, och valnötter.

Tiden för julbord och dess mat närmar sig, vi hade efterfrågat förslag på öl, vin och nubbe. Givetvis fick vi ett antal förslag. Många förslag från medlemmarna kom upp och vi fick expertutlåtanden angående dessa.

Vi avslutade kvällen med avtackning och hyllning till vår expert. Gällande smaklökarna kunde vi konstatera att de var ganska vitt skilda. En sak var däremot entydig, vid avdukningen visade det sig att få spottkoppar hade något innehåll. " Den lille" hade tydligen runnit ner i de flestas strupar. Vid tangenterna Johnny Lundgren

Publicerades: 28 oktober 2019 Uppdaterades: 05 november 2019