Besök på Katarina brandstation

Den 20 februari var det dags för ett besök på Katarina Brandstation på Tjärhovsgatan. Den äldsta brandstationen i Stockholm  och som invigdes 1876. Den är dessutom världens äldsta brandstation, som fortfarande är i bruk och finns på samma plats. Här finns också ett museum. Vi blev väl mottagna av "Korven" och "Ludde", som berättade och svarade på alla våra frågor. Alla som arbetade här hade påhittade smeknamn. Därav "Korven" och "Ludde".

Idag arbetar 40 personer på stationen indelade i grupper. Två brandbilar gör 6-10 utryckningar per dag. Det behöver inte brinna varje gång utan det kan vara annat som händer, t ex att man hjälper polisen. Från början hade stationen plats för 9 hästar. De ersattes av bilar 1914. Äve om det gick snabbt att sela hästarna och ge sig iväg på utryckning, så gick det snabbare med bilar.   Katarina Brandmuseum öppnades 1992 och drivs av den ideella föreningen Röda Hanen. I muséet har samlats många föremål från gamla tider fram till modern tid. Där finns brandskåp, hjälmar, slangar, namnskyltar till hästar och annat. Väl värt att göra ett besök här.

Vi fick kaffe med dopp medans "Korven" berättade om stora eldsvådor och annat som stationen varit med om. Med hjälp av fotografier fick vi hum om hur det var från när Eldkvarn brann fram till när Katarina Kyrka brann ner den 17 maj 1990. Enligt en gammal förbannelse ska kyrkan brinna tre gånger, eftersom den står på platsen där offren från Stockholms Blodbad brändes.