Studiebesök sept 2019

Studiebesök på nya judiska museet 17 september 2019.

Besök på Judiska Museet – ett dolt kulturarv
Museet ligger på Själagårdsgatan19 i Gamla stan. Väl värt ett besök. Vi 12 deltagare hade en mycket bra guide. Museet har varit stängt under tre år för renovering.
Museet var en tidigare Stockholms gamla synagoga. 1795 flyttade Judiska församlingen in i den tidigare auktionskammaren. Huset blev centrum för judiskt liv i Sverige under nästan ett sekel. Synagoga, religionsskola, rabbinen, kantorn och kosherslaktaren bodde här. I källaren fanns ett rituellt bad, en mikva. I köket bakades matzebröd till pesach åt församlingens medlemmar. En särskild lag, som gällde fram till 1839, bestämde vad judar fick göra och hur de skulle leva i Sverige. Flera verk av nutida konstnärer bidrar till tolkningar av svensk-judisk historia.
Vid arbetet av det nya museet hittade man en målarräkning från 1811. Man kunde där läsa att delar av läktaren varit förgylld och inredning marmorerad. Dessa målningar håller man nu på att försöka ta fram. Församlingen flyttade 1870, då såldes predikstolen tillsammans med fastigheten till paret Berg-Sandell och kom att användas i deras sjömanskyrka. Huset gjordes då om till polisstation!
I slutet av århundradet uppmärksammade parets Nordiska museets grundare Artur Hazelius predikstolen, vilket ledde till att den 1890 upptogs i museets samling. Nu under arbetet med väggmåleriet kan man se stora likheter mellan de vackra mönstren på stolens utsirade pelare och små rosorna i synagogans takbågar.
Predikstolen är en av de få artefakter som återstår från tiden då huset fungerade som synagoga.
Text: Gunnel WN och foto: Berit S.

Bilder.