Månadsmöte 10 april

Pärle-Mor på månadsmötet 10april.

Om pärlor
Vid månadsträffen den 10 april fägnades vi med information om pärlor. Hélène Sturzenbecker, Pärle-Mor, som gör vackra halsband m.m. av kinesiska sötvattenpärlor, berättade om hur pärlor blir till, om pärlindustrin (kineserna är entusiastiska pärlodlare), om skillnaden mellan "vilda" och odlade pärlor och pärlor av annat material (t.ex. Majoricapärlor som tillverkas på Mallorca av fiskfjäll).
Om ett sandkorn kommer in i en mussla (eller om någon för in en liten kalkbit) skaver det på musslans insida och för att skydda sig bygger den upp ett skal av ett mineral från musslans innervägg. Efter ett par år har pärlan blivit tillräckligt stor för att vara kommersiellt användbar.
De "vilda" pärlmusslorna växer i varma hav på 30-40 meters djup och fiskas ofta av fridykare som har tränat upp sig att hålla andan länge.
Om man vill veta om ens pärlor är äkta (vilda eller odlade) eller av annat material provar man genom att bita i dem (pärlan är hård och tar inte skada): musselpärlor är sträva medan övriga pärlor är hala.
Pärlor anses ge långt och lyckosamt liv. Den bäste pärlmakaren, en japan, åt varje dag en pärla och blev hundra år gammal och mycket rik.
Efter föredraget samlades vi kring alla de vackra pärlsmyckena och några passade på att fylla på sin smyckesgarderob.
Monica

Bilder