Leksaksmuseet 19 mars 2019

Stockholms nya leksaksmuseum
Sju glada medlemmar besökte den 19 mars Bergrummet på Skeppsholmen. En fantastisk anläggning i dag till skillnad mot på 60-talet, då jag en gång tjänstgjorde där som marinlotta under en övning.
Bergrummet med närmare 40.000 leksaker och serieoriginal har flyttats hit från Tidö Slott och drivs nu av sonen David von Schinkel. Barn och vuxna i alla åldrar blir riktigt nostalgiska när de får se alla gamla leksaker, som de själva har haft och lekt med.
I början av 2010 gjordes en utställningslokal i ordning för specialutställningar i Bergrummet. T.ex. hade Östasiatiska museet en utställning här – Terrakottaarmén - med 315 föremål från elva museer och kejserliga gravanläggningar från Kinas Shanxi-provins. Jag såg den själv och den var fantastisk.
Sedan 2017 har nu alltså familjen von Schinkel flyttat sitt leksaks- och seriemuseum från Tidö slott till Bergrummet. Utställningen kommer att vara permanent, med en lokalyta av 2.500 kvadratmeter. Och ändå kommer det att finnas ännu mer plats – bergsutrymmet är mycket större.
Efter vår visning fortsatta några av oss till Cafe Blom vid ArkDes – Arkitekturmuseet för intagande av en god lunch med asiatisk touche, innan vi åter tog bussen in mot City.

Skrev gjorde Gunnel WN och fotade gjorde Berit S.

Bilder.