Rundvandring på Kulturhuset i Stockholm

Ett intressant studiebesök på Kulturhuset som gjorde av 17 stycken SPF:are den 16 april.

Vår kunnige guide Robin, tog oss med på ”en resa” genom huset, och berättade om arkitekten Peter Celsing och hans främsta tanke med Kulturhuset. Nämligen den att Människan är det viktigaste i huset. Livet i Kulturhuset är alltid i rörelse och kan hela tiden förändras. Idag finns det teatrar, bibliotek, många aktiviteter för barn, restauranger och mycket modern konst.
Vi började rundturen med att gå utanför byggnaden. Fasaden mot Sergels torg består av glas medan baksidan av byggnaden är av betong. Vid entrén (inomhus)finns ett permanent konstverk, Brunkebergs minne, av konstnären Ebba Bohlin. 
Det är en stor ”sten”, som har en riktig förebild i naturen.Utanför entrén sitter en modern Maskaron i stål. Det är en spegelblank kula med två hål som ser ut som ögon. Många tror att det är en kamera, men så är inte fallet. Christian Partos har gjort den.
Vi vandrade vidare och i ett hörn mot Drottninggatan fanns det ytterligare konst. Båt och balkar, en skulptur av trä, av Lars Kleen. Den syns bäst utifrån och är belyst under kvällstid. Peter Celsing ritade inte bara Kulturhuset utan även Riksbankshuset och teaterhuset. Kulturhuset uppfördes i etapper under åren 1968 till 1974. När Sveriges Riksdag avskaffade tvåkammarriksdagen behövde den ha ett provisorium medan riksdagen byggdes om. Därför blev Stadsteaterns stora scen plenisal fram till 1983. Först 1990 kunde Stadsteatern flytta in.I Teaterbaren sitter gamla lampor bevarade , som alla har ett drag av orange färg, handmålat.
Slutligen kom vi till Hörsalen där Olle Baertlings vackra ridå finns. De har renoverats två gånger och där fick vår guide lära sig lite nytt via vår egen Gunnel Andersson, som varit med om att tillverka ridån från början och vid en renovering. Gunnel har nämligen arbetat hos Handarbetets Vänner, som hade uppdraget att tillverka ridån. Utanför Hörsalen finns även något som man förr kallade för Åsnetrappan, numera Celsingtrappan.

                                                   

Trappen är också gjord till brandcell, dvs man kan stänga in sig i den om det börjar brinna.Efter en snabb vandring genom biblioteket avslutades vår rundvandring Kulturhuset.
Det finns naturligtvis mycket mer att berätta, men det får var och en leta fram själv.
Vår grupp avslutade med en lunch i restaurangen Panorama.