Resa till Malmö med omnejd 28 augusti

Uppdaterades: 01 september 2017

Resa till Malmö och omnejd med goda smaker

45 medlemmar deltog i dagens utfärd som vi började med att åka till Lillgården i Åkarp för att avnjuta förmiddagskaffe med bredda frukostbullar. Sedan ställdes kosan till Frasetti i Burlöv där vi kunde kika in i bageriet där man bland annat höll på att knåda degar till bröd. Vi kunde även köpa olika sorters bröd, bullar och småkakor till fabrikspriser.

Därefter körde vi vidare mot Malmö och anrika Mazettifabriken där vi fick en guidad visning och även provsmakning av många olika chokladsorter. Guiden berättade att Mazetti startades 1888 av Emil Nissen och man uppförde fabriken vid Bergsgatan. 1904 började man sälja kakao i förseglade påsar, och samma år börjar ett par ögon förekomma i reklamen för kakaon, detta för att visa kunderna att det var en utsökt produkt. 1975 köptes Mazetti upp av Fazer, men ögonen blev kvar som varumärke för firmans produkter. Tillverkningen i Malmö lades ned 1992.

Sedan 2004 finns en chokladfabrik återigen på plats i gamla Mazetti-huset i Malmö. Malmö Chokladfabrik producerar egen choklad under varumärket 1888 och detta är Sveriges enda chokladtillverkare från kakaobönor i stor skala. Både metoder och recept bygger på den 120-åriga historien i huset. I huset finns sedan 2006 chokladmuseet. Vi fick även köpa choklad till rabatterat pris.

När det var dags för lunch åkte vi vidare till Havsnära i Höllviken där det serverades buffé, måltidsdrycker och kaffe. Efter maten fortsatte resan till Vellingeblomman, där vi kunde gå runt och titta på alla vackra blommor och kanske köpa något höstnytt till trädgården.

Dagen avslutades med ett besök på Hallongården i Håslöv. Där fick vi en guidad tur av dottern i huset, som tog oss med ut i fälten och berättade om verksamheten och hur det startade. Hallongården drivs av familjen Biärsjö, och året runt finns Kerstin, Anna och Johan på gården, och på sommaren kommer syskonen och förstärker. Hallongården är en släktgård i sjunde och åttonde generationen. Efter den trevliga guidningen kunde vi gå in i caféet och avnjuta kaffe och hallonpaj.

Publicerades: 01 september 2017 Uppdaterades: 01 september 2017