Referat 180905

Uppdaterades: 23 september 2018

Utfärd till Brios Lekoseum i Osby och IKEA i Älmhult

Närvarande 33 st.

Färden startade 7.15 från Ystad och 7.30 från Erikslund och första stopp blev vid Spegeldammen i Osby för förmiddagsfika i det fina vädret. Sedan åkte vi vidare till Lekoseum i Osby för guidning

I södra Sverige stod den svenska leksaksindustrins vagga. I den föddes det företag som vi idag känner igen som BRIO. Företaget grundades 1884 av Ivar Bengtsson (1860-1948). I början ägnade Bengtsson sig huvudsakligen åt tillverkning och försäljning av korgar. År 1908 skrev Ivar Bengtsson och hans hustru Sissa över ägandet av företaget till sina söner Viktor, Anton och Emil Ivarsson. I samband med detta registrerades firman som "Bröderna Ivarsson Osby" – därav förkortningen BRIO. I generationer har därefter Bröderna Ivarsson försett den svenska detaljhandeln med leksaker och mycket annat. Under större delen av 1900-talet var företaget en av nordens största grossister inom dagligvaruhandeln. Den egna tillverkningen var lokal och bestod framförallt av leksaker och barnvagnar. Dessa produkter fick på 1930-talet ett BRIO-varumärke.

Lekoseum är ett leksaksmuseum med tillhörande café, lekstationer och butik. I samband med att BRIO AB firade 100 år som företag 1984 öppnade man ett eget leksaksmuseum. Museet fick då namnet BRIO Lekoseum.

Efter denna trevliga visning åkte vi vidare till IKEA Museum i Älmhult för att hämta upp nästa guide som åkte runt med oss i bussen och berättade om Ingvar Kamprads liv i Älmhult; visade var han föddes mm. Ingvar Kamprad 1926-2018. Kamprad startade IKEA 1943 och företagsnamnet är bildat av initialerna i hans namn och adress: Ingvar Kamprad Elmtaryd, Agunnaryd.

Möbelförsäljningen inleddes 1947. Den första IKEA-katalogen kom 1951. Två år senare köpte han en snickerifabrik i Älmhult och gjorde om den till möbelutställningshall. De platta paketen kom 1955. Det första varuhuset öppnade 1958 i Älmhult. IKEA-katalogen är världens största kommersiella trycksak och trycks numera i 205 miljoner exemplar, på 27 språk och i 38 länder.

Vi fick också en rundtur i IKEAS anläggningar med stora lagerbyggnader, utvecklingscentra mm. Sedan åkte vi tillbaka till IKEA Museum för lunch, och sedan tog ny guide hand om oss och visade runt i IKEAS intressanta museum. Man kunde följa utvecklingen genom åren och titta in i tidstypiska miljöer. En del av oss passade på att bli fotograferade i miljön för nästa katalog, och andra handlade i museets butik. Innan hemfärden fick vi en kopp kaffe och kaka i restaurangen.

Vi tackar Britt-Marie och reseledaren Lasse för en trevlig och intressant dag.

Publicerades: 23 september 2018 Uppdaterades: 23 september 2018