Referat 180507

Månadsmöte 180507

Närvarande medlemmar 65 st

Ordförande Walter Persson hälsade alla välkomna, och särskilt dagens gäst kommunpolis Patric Nihlén.

Diverse information:
Vårfesten 17 maj på Erikslund. Anmälningslista lägges ut igen.
Endagsresa till Ven 26 juni; 5 platser kvar på bussen.
Månadsmöte på Glass Design på Snogeholmsvägen den 4 juni; 80 kr för glasblåsning i hyttan, kaffe och kaka med grädde. Anmälningslista lägges ut.
Tredagarsutfärd till Småland 13-15 augusti. Anmälningslista skickas runt för hotellet i Jönköping vill ha besked snarast.
Svenska flaggans dag 6 juni firas i Ystad. SPF har ett marknadsstånd (troligen på gågatan) och skall vara bemannat mellan kl 12-17. Samling på Österportstorg kl 12.30 för deltagare i nationaldagståg.

Efter all denna information kunde dagens gäst ta över.
Kommunpolis Patric Nihlén berättade om sitt jobb som är en nyinrättad tjänst under 2015, som innebär brottsförebyggande arbete tillsammans med säkerhetschef och säkerhetssamordnare.
Man har bl a startat grannsamverkan i Svarte.
1 november 2017 startades VAKSAM gemensamt i 5 kommuner; Ystad Tomelilla Simrishamn Sjöbo och Skurup. Man samarbetar bl a med trafikskolor och hundägare i brukshundsklubbar som bidrar med närvaro i områden som blivit drabbade.
Tyvärr är brott mot äldre vanligt, och drygt 70 % av dessa är mot kvinnor över 80 år. Förövarna jobbar oftast 2-3 personer, 2 som avleder och 1 som utför dådet. Besök i bostaden är oftast kartlagda, så släpp aldrig in okända i hemmet. Telefonsamtal från "bank" eller annat ska man aldrig tro på.
Av bostadsinbrotten utförs 50 % av internationella ligor, 25 % av personer med missbruksproblem och
25 % av ungdomar från närområdet. Ring 114 14 om du har sett något.
Ordförande Walter Persson tackade Patric Nihlén för det intressanta föredraget och överlämnade en blomma.

Doktor Gustav Tallrot kunde inte medverka på vid dagens möte, men återkommer vid ett möte i höst.

Efter föredraget blev vi serverade kaffe, goda smörgåsar och kakor, och sedan avslutades eftermiddagen med att vi sjöng nationalsången.