Referat 180626

Uppdaterades: 08 augusti 2018

Utfärd till Ven

SPF Seniorerna Erikslund har varit på utfärd till Ven den 26 juni. När vi kommit fram till Ven med färjan i det fina sommarvädret, stod traktor med släp redo att ta oss runt på ön. Vi åkte till Gamlegård där förmiddagsfika stod uppdukat i den gamla ladan. Sedan åkte vi vidare till Nämndemansgården. Där tog två guider hand om oss och berättade om den fina gården som byggdes i slutet av 1700-talet, och från början av 1800-talet fram till 1991 beboddes den av samma släkt. Nostalgin flödade när vi gick runt och tittade på alla gamla saker, och på loftet hade man gjort utställning i form av små rum som visade hur man dukat upp till bl a bröllop, begravning mm.

Efter detta åkte vi vidare till Sankt Ibbs gamla kyrka från 1200-talet. Här berättade en guide om kyrkans historia och visade bänken där Tycho Brahe suttit. När vi avnjutit den fina utsikten över Kyrkbackens hamn, Helsingör mm åkte vi vidare ner till Kyrkbackens hamn. Där intog vi dagens lunch, och strosade sedan runt en liten stund bland båtarna i det härliga solskenet.

Sedan åkte vi iväg till Tycho Brahe museet där två guider väntade. I slutet av 1500-talet hade Tycho Brahe ett avancerat forskningscentra, slottet Uraniborg och ett underjordiskt observatorium, Stjerneborg, på ön som då var dansk. 1597 tvingades Tycho lämna Danmark efter meningsskiljaktigheter med danska hovet. Tycho Brahe dog 1601 i Prag. Hans grav i Prag har nyligen öppnats och undersökts, och då medverkade faktiskt vår guide vid detta. Det kommer att sändas på TV i programmet Vetenskapens Värld; han visste tyvärr inte när så håll utkik.

Utanför museet (fd Allhelgonakyrkan) har man upprättat en historisk lekpark med 15 olika sätt att leka som på 1500-talet.

Efter all denna information åkte vi tillbaka till hamnen där vi kunde köpa ven-glass eller annat gott i väntan på att färjan skulle ta oss tillbaka till Landskrona för vidare färd till hemorten. Vi tackar Signe och chauffören Anders för en jättetrevlig dag.

Publicerades: 08 augusti 2018 Uppdaterades: 08 augusti 2018