Grimeton

Dagsresa till Grimeton Radiostation och Berte Museum 15 Maj 2019

Vi var 30 personer som fick en trevlig dagstur med Jörlanda buss och Sven-Erik.

Första stoppet var Grimeton Radiostation som startade den 1 december 1924, med sin långvågssändare på 16,1 kHz med anropssignal SAQ. Mestadels av telegrammen gick från Sverige till Nord- och Sydamerika. Mot slutet av 1930 talet tog nya kortvågssändare över och Grimeton stod oftast still. Grimeton är idag den enda av långvågssändare som finns kvar och är sedan 2004 med på UNESCOs Världsarvslista. Än idag så är detta en fungerande anläggning.

Efter detta intresanta besök åkte vi vidare till Berte Museum - Livet på landet. Samlingen omfattar idag det mesta som funnits ute på landsbygden. Sedan 2004 ingår även Slöinge lanthandelsmuseums samlingar i Berte Museum, vilket innebär att vi visar en stor lanthandelsmiljö, ett fyrtiotal pappersbonader och mycket annat som kommer därifrån. Många av de föremål som finns på museet är skänkta av bönder i Slöingetrakten, men även från övriga Halland och angränsande landskap.

Efter dessa två besök så åkte vi till Gästgivaregården Kvibille. Gästgiveriet har anor sedan tidigt 1600-tal och drivs nu av Anders och Marika Emanuelsson. Vi åt en väldigt god lunch och efteråt kunde vi handla i ostbutiken.

En väldigt bra dag, intressanta besök, kaffe och smörgås på Grimeton och den goda lunchen på Kvibille.

Några bilder kommer här

Grimeton med sina 6 antenner

 

Sändargeneratorn

 

Vår Guide Emma och Gunnar.

 

Berte Museum - livet på landet.

 

Lite gamla campingsaker som vi minns.

 

Lite verktyg.

 

En gamal lanthandel.

 

Utanför Berte Museum och Berte kvarn kan skönjas.

 

Anders på Kvibille Gästgiveri.

 

Jörlanda buss med Sven-Erik och Gunnar vår Ordförande.

 

Sten Kidborg