Gårdarna runt sjön

Gårdarna runt sjön Augusti 2017

Vi var 30 personer som fick en trevlig dagstur, lite moln men inget regn förrän vi var nästan hemma. Jörlanda buss och Sture körde oss lungt och fint på denna tur.

Vi stannade för förmiddagskaffe på Bryggan i Ulricehamn. Där tog vår trevliga och kunniga lokalguide Gun Ohlsson vid och tog oss vidare på en resa genom gårdarna runt sjön Åsunden.

Vi åkte från Ulricehamn längs Åsunden och passerade den fina badplatsen och campingen i skottek sedan var det visning och Källebacka Säteri som uppfördes i slutet av 1600 talet. Vi fick en rundtur i huvudbyggnaden där mycket av ursprungsinredningen finns kvar. Sedan var det besök på utedasset som har plats för 7 besökare samtidigt.

Vidare färd längs väg 157, via Vegby, Åsundsholm och Sjöred till Hofsnäs. Där fick vi vår goda lunch. Raskt vidare på den smala vägen längs yttre Åsunden och till Torpa och en guidad visning på Torpa Stenhus. Torpa Stenhus, ett av Sveriges bäst bevarade medeltidahus, byggt på 1400-talet och tiibyggt på 1500-talet. Torpa var den Stenbocksa ättens stamgods. Här hämtade Gustav Vasa sin tredje hustru, Katarina Stenbock 1552. 

Sedan var det tillbaka till Ulricehamn och lokalguiden Gun tackade för sig.

I över 20 år beskrev författarinnan Birgit Th Sparre sin hemtrakt kring sjön Åsunden i de romantiska skildringarna om Joachim Riddercrona och Diana Stjärnudd. Romanerna har trollbundit flera generationer läsare. Birgit växte upp på den vackra herrgården Sjöred älskad och bortskämd av sina adliga adoptivföräldrar.

Källebacka Säteri, huvudbyggnad

Ett av rummen på andra våningen

Ett annat rum på andra våningen, dessa rum används även idag.

Det fina utedasset

Med plats för 7 stycken samtidigt

Hofsnäs, här blev det lunch

Torpa Stenhus

Kapellet i Torpa stenhus

Matsalen med fjädern till hands om all mat inte får plats

Ett annat fint rum på Torpa Stenhus

Sten Kidborg