Resor-Utflykter 2013

FALKENBERGSREVYN


Fredagen den 22 februari 2013 reser vi till Falkenbergsrevyn. Vi startar kl 10.30 från Kode hemvärnsgård. Vi blir 60 deltagare från SPF föreningarna Solberga-Hålta, Kareby, Kärna, Romelanda och Kongahälla. Bussen tar upp deltagare utmed gamla E:6an.
Vi är i Kareby vid 10.45, Diseröd ca 11.00, Kungälv ca 11.20 och Kärna ca 11.35 tiden sedan kör vi till Göteborg och Klovsten. Sedan kör vi till Falkenbergs Grand Hotell för lunch som serveras direkt vid vår framkomst
Bussen kör oss till Falkenbergsrevyn som börjar kl 15.30.
I samband med hemresan blir det en bussfika
Jörlandabuss kör denna resa.

KORTEDALA MUSEUM 2 RUM OCH KÖK
Vi besöker Kortedala museum den 9 april kl 12.00. Samåkning från Kode hemvärnsgård kl 11.00. Kostnad 20 kr/delt. Museet är beläget i närheten av Allhelgonakyrkan.

RESA TILL TORSÖ
Vi reser med Jörlandabuss. Start från Kode Brandstation hållplats Västtrafik, Jörlandavägen kl 07.50 den 27 Maj. Hemkomst ca kl 20.30. Vi passerar Göteborg Nils Erikssonsterminalen 08.30.
På resan får vi lokalguidning. Förmiddagsfika kaffe med smörgås samt lunch Priset 770 kronor betalas på bussen.

RESA ERINGSBODA - KULLABYGDEN

En solig 2 dagars resa (17-18 Juni 2013)genom sex av Sveriges vackra landskap
Önskemål om en resa till Eringsboda Blomstergård fanns bland våra medlemmar, meningen var att göra resan på en dag, men bussbolaget vi hyrde bussen av föreslog att vi nog borde göra en tvådagars resa, beroende på resans längd.

Vi tänkte om och resan blev följande:
Måndag 17 juni, strålande sol och vår Jörlandabuss startar från Kode Hemvärnsgård klockan 07.00. Vi stannar till i Kungälv och Göteborg och fyller på med deltagare. Vi är nu 39 deltagare plus vår förare Ove. Vi kör motorvägen till Borås och kör sedan mot Växjö. Vid Kroksjön, Tranemo, stannar vi till för en bussfika och bensträckare. En vacker rastplats med sjöutsikt och bekvämligheter.

I Växjö besökte vi Växjö Domkyrka samt Utvandrarnas hus med Mobergsrummet, sedan fortsatte resan till Växjö Gofklubb i Araby, där vi åt lunch. Efter en god lunch fortsatte resan mot Eringsboda Blomstergård. På blomstergården blev vi mottagna av Holger Hvenfeldt som informerade om blomstergårdens tillkomst. En torpare , Verner Svensson förvärvade en lantgård 1929 i Blekinge, nära Smålandsgränsen. 1937 belönades Verner för god odlargärning och belönades även med diplom av Skogsvårdstyrelsen 1938.
Med enorm fantasi och envishet hade Verner vid sidan av lantbruksarbetet sin hobby att odla blommor och arbeta med stenpartier. Redan 1940 upptäckte ett antal människor Verners trädgård och man åkte till Eringsboda för att se hans sagolika trädgård. Efterhand har trädgården kompletterats med fontäner, forsande vattenfall, brusande bäckar, miniatyrbyggnader med figurer tillhörande typisk verksamhet för lantbruk.
Under några år har verksamheten legat nere och Blomstergårdens skötsel starkt eftersatts, byggnader har ej underhållits. Sedan några år tillbaka har man rustat upp trädgården, reparerat och byggt nytt, man har öppnat ett museum "Tusen och en natt" en permanent utställning som beskriver grundaren Verner Svenssons liv och leverne tillsammans med hans unika samling av det som naturen skapat.
Efter en sagolik promenad genom parken fick vi komma till cafeterian och få en god fika innan vi lämnade Blomstergården.

Resan fortsatte nu mot Karlshamn och solen hängde med på hela resan.
Vid Utvandrarmonumentet i Karlshamn mötte vi vår lokalguide som berättade om monumentet Karl-Oskar och Kristina av Axel Olsson som minne av utvandringen till Amerika. På skulpturen kan man se Karl-Oskar blicka ut mot havet och nya framtiden medan Kristina ser bakåt mot landet de lämnar. Lokalguiden visade delar av Karlshamn medelst bussguidning som avslutades vid vårt övernattningshotell First Hotels Karlshamn. Vi åt middag på hotellet.
Efter en god frukost fortsatte resan mot Viken och Höganäs. Vi mötte vår lokalguide Gunnel Wounch vid 11 tiden vid Viken och Gunnel skulle guida oss fram till 16 tiden. Vi passerade Viken och hamnade utanför restaurant Bryggan, Höganäs småbåtshamn, där vi åt lunch. Efter en rundtur i Höganäs, stannade vi till hos krukmakare Peter Nilsson, Nyhamnsläge, som visade hur man drejade och förklarade olika lermaterialers egenskaper. I hans gårdsbutik fanns stort urval av ler och stengods.

Vårt nästa mål är Kullens fyr och vi passerar nu Knapperups borg och Mölle. Framme vid fyren fanns flera bussar och mycket folk. Vi stannar vid fyren ca 30 min och en del går upp till Kullentoppen för att få fin utsikt över hav och land. Nu börjar vi bli kaffesugna och kör mot Skäret där vi beställt fika hos Flickorna Lundgren, naturligtvis med vaniljhjärtan som är deras specialitet. Vår guide Gunnel lämnade oss här, och vi tackade för god och kunnig guidning.

Vår färd fortsatte nu mot Ängelholms Stadshus brygga vid Rönne Å, tilläggsplats för turistbåten "Laxen". Båten var bokad av oss och låg vid bryggan då vi anlände. Båtturen som kallas för "Skånes Amazonas" är en krokig å som passerar under 7 broar och tar ca 50 minuter fram till Skälderviken. Vår buss väntade på oss i Skälderviken för fortsatt resa mot Hallandsrasta där vi åt middag.
Vi var hemma i Kode vid planerad tid ca 21.30

Landskap som vi varit i: Bohuslän, Västergötland, Småland, Blekinge, Skåne och Halland

 

RUNDRESA GÖTEBORG


Med fullastad buss 60 medlemmar startade vi resan ( 5 November) med att hämta upp vår guide på Göteborgsoperan sedan fortsatte resan genom Göteborgscity mot Angered Gårdsten, Hammarkullen. På Lövgärdet tog vi en bussfika på en utsiktsplats.. Vi hade underbart väder.

Efter fikat bar det av mot Hisingen, vi passerade Angeredsbron och fortsatte färden mot Tuve och Amhult. Sedan vi passerat f.d Torslanda fjygfält körde vi tll Eriksberg- Lindholmen där vi åt lunch. Mätta och belåtna körde vi över Älvsborgs-bron och hamnade i Västra Frölunda där vi gjorde en rundtur, vi passerade Botaniska trädgården, Sahlgrenska sjukhuset, Kapellplatsen och Götaplatsen. Våran Guide steg av vid Götaplatsen och resan fortsatte mot Kungälv och våran hemtrakt. En trevlig minnesvärd resa.