Studiebesök Åkerholmens Lantbruk

Studiebesök på Åkerholmens Lantbruk.

SPF Seniorerna Vartofta har varit på Åkerholmen Lantbruk för ett studiebesök.

Besöket började med information av Morgan Dahlgren, som berättade om hur de hade planerat för bygget och att de startade detta 2016. Har gjort de mesta gjutarbeten själva. 18 december 2018 mjölkade de första gången i nya mjölkgropen, efter två dagar gick allt mycket bra.

Därefter gick vi in i det ena djurstallet och fick veta mera om fodret som de blandar själva. Korna ligger på sand och de mjölkas tre gånger per dag. Alla var väldigt förvånade att det var så tyst, då det var lite mera än 400 kor i detta stall. Några låg och vilade en del drack vatten andra åt foder. Alla har ett halsband med en transponder på, det ger signaler till en dator och där visar det om de inte mår bra, om de inte äter, har ont i klövarna, är brunstiga m.m. När de äter går de in i ett ”stänge” till foderbordet, där var det också tyst. Mjölken levereras till Falköpings Mejeri. Har en kalvavdelning som är utomhus, där kalvarna mår bra. En del säljs som små, en del föds upp till påfyllnad av kor, andra blir köttdjur som går till slakt.

Det var ett mycket intressant besök som alla var nöjda med. Vi tackar Morgan och Maj-Britt för ett gott bemötande med mycket bra information.