Majträffen

Majträffen var ett besök i Marka kyrka.

  • Marka kyrka
  • Åke Abrahamsson berättade om kyrkan
  • En av de framtagna målningarna från 1100-talet
  • Marka kyrka
  • Åke Abrahamsson berättade om kyrkan
  • En av de framtagna målningarna från 1100-talet

Majträffen brukar vara ett besök i någon av traktens kyrkor. I år hade turen kommit till Marka kyrka.

Avdelningens ordförande Marianne Manke inledde med att hälsa välkommen och överlämnade därefter ordet till Åke Abrahamsson, som välvilligt ställt upp för att berätta om kyrkan och dess historia.

Kyrkan är från 1100-talet och har genomgått omfattande renoveringar genom åren. Ursprungligen hatr kyrkan inte haft något innertak och inte heller de kryssvalv som nu finns. De ahr tillkommit senare. Vid den senaste renoveringen 2013 tog man fram de ursprungliga målningarna från 1100-talet. De har vid tidigare renoveringar målats över med kalkputs och man ser att målningarna tillkommit innan valven sattes upp, då målningarna är beskurna av valvbågarna.

Takstolarna har visat sig vara de ursprungliga från 1100-talet enligt en analys av årsringarna i virket.

I samband med den senaste renoveringen tog man även upp ett tidigare igenmurat korfönster. Därigenom kunde man inte sätta tillbaka altartavlan på sin plats, varför den nu satts upp på ena sidoväggen baktill i kyrkan.

Längst bak i kyrkan finns en orgel som täcker större delen av bakre väggen. Den tillkom vid en renovering på 1910-talet.

Kyrkan har haft ett torn som revs i samband med en omfattande renovering på 1700-talet.

Efter besöket i kyrkan åkte sällskapet till Vilhelmsro Café för att dricka kaffe. Där gavs lite information om kommande aktiviteter innan det var dags att avsluta träffen, som samlat närmare 40 deltagare.

Fler bilder från träffen finns HÄR.

Arne