Majträffen 2018

Majträffen 2018 var förlagd till Tiarps kyrka den 2 maj.

  • Tiarps kyrka den 2 maj 2018
  • Koret i Tiarps kyrka
  • Mats Löwing berättar om kyrkan
  • Vafé Åsle Tå
  • Tiarps kyrka den 2 maj 2018
  • Koret i Tiarps kyrka
  • Mats Löwing berättar om kyrkan
  • Vafé Åsle Tå

Enligt en mångårig tradition är majträffen förlagd till någon av traktens kyrkor eller liknande objekt. Förra året var vi i Gudhem och i år hade turen kommit till Tiarps kyrka. Och vem skulle vara bättre skickad att ta emot oss där än åsleprästen Mats Löwing.

Mats berättade om den nuvarande kyrkan som uppfördes 1910. Det har dock funnits två tidigare kyrkor i Tiarp. Den ena i Flittorp och den andra en bit åt Kungslenahållet, där vägen går upp till Reastorp. Kyrkan i Flittorp brändes ner av danskarna 1612 och kyrkan vid Reastorpsvägen revs när nya kyrkan fanns på plats i korsningen där landsvägen går upp till Fårdala. Först var det tänkt att nya kyrkan skulle placeras utmed Högstenavägen mitt emot Tiarps skola, som nu är församlingshem.

Altartavlan i Tiarps kyrka är målad av Sara Walli och föreställer "Den gode herden". Dopfunten från 1200-talet är huggen i sandsten kommer från den gamla kyrkan. Mats berättade en och annan dråplig historia med kyrklig anknytning, bland annat om att vid ett dop så kilade en mus över golvet framme i koret och den klättrade upp utmed dopfunten och gömde sig genom att smita in i ett hålrum mellan överdelen och foten. Senare under akten letade den sig ut igen och då Mats knäböjde framme vi altaret så va musen nära att smita upp i Mats byxben.

    

Mats visade upp en gammal kyrkstöt samt ett gammalt rökelsekar som finns i kyrkan.

Som tack för att han ställde upp och berättade för oss så överlämnade ordföranden en liten present. Vad bestod den av? Jo givetvis en prästost och en biskopsost.

Efter besöket i Tiarp intogs kaffe på Åsle Tå, där det även gavs en del information om kommande resor bland annat.

Ett 60-tal medlemmar deltog i träffen.

Arne