Säkrare seniorer

Kurser i krisberedskap samt hjärt- och lungräddning på Elvagården.

  • Övning i hjärt- och lungräddning på dockor under ledning av Hans Granqvist

Den 6 maj anordnades två kurser i krisberedskap med vardera 15 deltagare på Elvagården.

Hans Granquist från Civilförsvarsförbundet var föreläsare. I ett första moment fick kursdeltagarna lite informtion om samhällets krisberedskap samt vad människor själva måste klara av i händelse av en allvarlig kris. I ett andra moment fick kursdeltagarna lära sig livräddning när någon drabbats av hjärtstopp.

Vi lever i ett sårbart samhälle. Det mesta styrs av datorer och utan elektricitet klarar vi oss inte länge. Varje familj behöver vara väl förberedd för att klara sig själv under minst en vecka. Man måste kunna tillgodose grundläggande behov som mat, vatten och värme. När det gäller mat så kan man till exempel ha ett lager av konserver hemma. Vid en kris är information viktig och då behöver man kunna lyssna på radio. Och då behöver man ha tillgång till en batteridriven transistorradio eller varför inte en" vevradio". Man behöver även ha lite kontanter hemma, då samhällets elektroniska betaltjänster inte fungerar vid strömavbrott.

Efter undervisning om första hjälpen och livräddning genomfördes praktiska övningar av hjärt- och lungräddning på dockor. Slutligen demonstrerades en hjärtstartare.

Det var passande att kurserna hölls under nationella krisberedskapsveckan.