Resa till Kinnekulle

Den 15 maj reste vi till Kinnekulle i ett strålande vackert försommarväder.

  • De resande lyssnar till inspelad guideröst i Husaby kyrka
  • Bussen vid Husaby kyrka
  • Lars Hellström berättar om vikingaskeppet Sigrid Storråda i Blombergs hamn
  • De resande lyssnar till inspelad guideröst i Husaby kyrka
  • Bussen vid Husaby kyrka
  • Lars Hellström berättar om vikingaskeppet Sigrid Storråda i Blombergs hamn

Den 15 maj reste vi med Blombergs buss till ett vårfagert Kinnekulle.

Från Falköping gick färden via Skara, Uddetorps Naturbruksskola och vidare via Hangelösa till första stoppet vid Husaby kyrka. Där lyssnade vi till en inspelad guideröst inne i kyrkan. Det finns i kyrkan en rad intressanta takmålningar och i koret finns bland annat en dopfunt i sandsten från 1200-talet, en gammal biskopsstol och en munkbänk.

Öster om kyrkan finns Husaby källa, där Olof Skötkonung döptes av Sankt Sigfrid år 1008 (exakt årtal är omtvistat). Olof Skötkonung blev därmed Sveriges första kristne kung.

Efter besöket i Husaby reste vi vidare till Blombergs hamn, där vi fick förmiddagskaffe med hembakade bullar, ditkört av Blombergs café. Under kaffet fick vi lyssna till Lars Hellström, som berättade om vikingaskeppet Sigrid Storråda. Sigrid Storråda är en kopia av ett gammalt välbevarat vikingaskepp från 950-talet funnet i en grav i Norge. Skeppet sjösattes 1995 och det tog nästan två år att bygga. Det är döpt efter Sigrid Storråda, som enligt vissa källor ska ha varit mor till Olof Skötkonung.

Vår chaufför och reseledare Anders Torbjörn lotsade oss sedan på smala och krokiga vägar runt Kinnekulle. Vi fick se kalkbrottet, både från ovan och nerifrån brottet. Vi åkte förbi Munkängarna, där det finns rikligt med ramslök, vilken dock inte hade hunnit gå i blom. Vi reste förbi de stora gårdarna Blomberg, Hjälmsäter, Trolmen, Råbäck, Hällkis säteri och Hönsäter.

Efter en tur genom Hällekis samhälle, där vi passerade bland annat Falkängens hanverkscentrum och industriområdet, så gjorde vi en utstickare till Forshems kyrka. Från Forshem passerade vi sedan samhället Gössäter på vägen upp över berget till Kinnekullegården för lunch.

Under hemfärden passerade vi Österplana med sin stora kyrka, ibland kallad katedralen på Kinnekulle. Bakom kyrkan finns ett område, Österplana hed och vall med en artrik flora. Därifrån har man vid klart väder en enastående utsikt hem till våra bygder .

Från Österplana gick hemfärden över Kinne-Kleva, där vi passerade de stora fälten med blommande äppleträd på Brattefors gård. Färden hem gick sedan via Götene, på gamla E20 till Skara och sen hem till Falköping och Vartofta.

Resan var en gemensam resa för SPF-avdelningarna i Falköpings kommun, arrangerad av SPF Seniorerna Vartofta.

Fler bilder från resan finns i ett album HÄR.

Arne