Majträffen

SPF Seniorerna har haft majträff i Åsarps kyrka.

Vi var 45-talet medlemmar som blev guidade av Sofia Hagberg och prästerna Matilda Nyman och Mikael Casserblad.

Detta är den tredje kyrkan på samma plats. 1829 rev man den gamla förfallna kyrkan från 1100-talet för att bygga en ny gemensam kyrka för Åsarp och Smula socknar. Efter 50 år fick stora delar av kyrkan rivas och en ny som stod färdig 1883. Grunden och delvis murarna från den gamla kyrkan kunde användas samt tornet som nu byggdes på i nygotisk stil efter arkitekt Helgo Zetterwalls ritningar. Under en omfattande renovering 1939-1940 byggdes sakristian till, koret fick annan utformning och läktaren byggdes. Under denna renovering kalkades de gamla målningarna över. När den invändiga renoveringen skedde 1996 lyckades man ta fram flera av dessa målningar.

De hade tagit fram brudkronan, en dopklänning som man får låna, en brudklänning från förr samt två olika prästkappor en för gudstjänst och en för jordfästning. Vi fick även se tavlor på de olika kyrkorna. 

Sedan blev vi bjudna på gott fika i församlingshemmet. Där informerade Marianne Manke om studiebesök på BS-verkstäder den 25 maj. Grillafton den 15 juni, besök i Åsaka kyrka den 6 juli.

Samarr: SV