BS Verkstäder

Studiebesök på BS Verkstäder

FALKÖPING Mattias Jarlhed berättade om företaget. Han berättade att det startades 1978 av Schiller och Beijbom. Nu är det sju ägare som köpte loss lokstallarna 2001. Företaget har nu 50 anställda och omsätter ca 75 miljoner. Har 24 ställplatser använder 15 av dem. Två spår är 130 meter långa.

De iobbar med järnvägsfordon. Bygger om gamla fordon till livstidsförlängningar. Sysslar med förebyggande, skadeavhjälpande underhåll. Legotillverkar hydraulaggregat och ett elhydrauliskt växeldriv som de är ensamma om i hela EU. Man utbildar truckförare, besiktningsmän, trafiksäkerhetskompetens och för tunga lyft. Har mobila enheter som gör byte av hjul ute på linjen. Fordonsparken är våldsamt nersliten då förebyggande underhåll blev sämre vid privatiseringen. Trafikverket köper upp, har blivit för stort.

Vid byte av stolpar vid järnvägsspåren har de en enhet som borrar hål och när de satt ner stolpen fylls det med cement som de blandar på plats. Vid påkörning av älgar och boskap blir det stor påverkan, med stora skador under loken. I banan finns sensorer, de märker om det är fel på bromsar vilket är en bra säkerhet.

Vid en rundvandring i lokalerna såg vi stora maskiner och lok. Mycket intressant.