Medlemsmöten

Referat från medlemsmöten under 2020.

2020-12-09. SkinkQuiz

Coronasäkrad pepparkaka

Coronasäkrad skinkmacka

Resultat och rätt svar på ELINs "SkinkQuiz".

76 medlemmar deltog i tävlingen, och totalt var vi över 80 personer som kom till Finnhovi denna onsdag.

Det var 2 frågor som alla 76 deltagare hade rätt hade rätt på, nämligen fråga nr 1 (Viktor Rydberg) och fråga nr 9 (Bandy).

Störst problem vållade fråga nr 8, Sankt Nikolaus. Han är sjömännens skyddshelgon. Här svarade 17 st (22 %) rätt.

Utslagsfrågan vållade också vissa problem, men det är ju meningen med en utslagsfråga. Det blev många gissningar, allt från 1 gran till 44 st. Rätt svar är 21 granar. Detta spikade Ann-Lis Svensson och Lennart Lindahl.

Ingen rad med alla rätt lämnades in. 5 deltagare klarade 12 rätt, inte illa. Utslagsfrågan fick avgöra placeringen. De tre främsta kommer att premieras med varsin julskinka.

1 Marleen De Groot utslagsfråga; 25 = +4

2 Elisabet Nyström utslagsfråga; 10 = -11

3 Börje Reimertson utslagsfråga; 8 = -3

4 Ingegerd Reimertson utslagsfråga; 7 = -14

5 Rigmor Jernström utslagsfråga; 40 = +19

13 rätt 0 st
12 rätt 5 st
11 rätt 3 st
10 rätt 14 st
9 rätt 17 st
8 rätt 20 st
max 7 rätt 17 st.

Länk till frågorna och de rätta svaren: SPF ELIN SKINKQUIZ 201209 (L).pdf

SPF Seniorerna ELIN har, varje december i många år, träffats för att tillsammans äta en gemensam trerättersmiddag under högtidliga former avslutad med högklassig underhållning. Så blev det inte i år. 

I stället genomfördes den 9 december ett "SkinkQuiz". 85 medlemmar och vänmedlemmar träffades för utomhusaktiviteter vid "Finnhovi".
En tipspromenad på cirka 2 km med 13 + 1 frågor med julanknytning genomfördes. Många knepiga frågor men knepigast av alla var nog utslagsfrågan: "Hur många granar pryder nu Hertig Johans Torg". Rätt svar är 21. st.
Före start serverades glögg och pepparkaka och efter målgång bjöd föreningen på en julig och mycket välsmakande skinkmacka från ICA MAXI.
I stället för "livemusik" lyssnade vi på inspelade jullåtar.

För att leva upp till myndigheternas krav på folksamlingar om högst 8 personer gällde föranmälan och i samband med anmälan tilldelades alla en starttid. Högst 6 personer i varje grupp och 10 min mellan varje start.

Coronasäkringen av pepparkaksutdelningen var outstanding. Skinkmackorna utspisades gruppvis med väl tilltagen distans.

Det gråa decembervädret gjorde att vi inte kunde se när Gripenplanen från F 7 passerade Skövde, men vi hörde dem.
Snart är det Jul!

2020-10-29. Rally- och Tipspromenad

Resultat: 
Av 71 inlämnade startkort hittades 6 st. med 13 rätt. Den fjortonde frågan, utslagsfrågan; "Vad väger hinken fylld med sand, grus och skrot" avgjorde den stenhårda tävlingen. Hinken vägde 30,9 kg.
· Gun-Britt Stadig, 13 rätt, 32 kg, 1,1 kg fel.
· Margareta Thulin, 13 rätt, 29 kg, 1,9 kg fel.
· Gunnel Lindvall, 13 rätt, 29 kg, 1,9 kg fel.

Gun-Britt segrade och Margareta och Gunnel delade andraplatsen. Ni kommer vid tillfälle tilldelas en blomstercheck.

SPF Seniorerna Elin genomförde torsdagen den 29 oktober, dels ett bilrally och dels en tipspromenad med start och mål vid Karstorps fritidsområde för de båda aktiviterna.
Med beaktande av att det regnat i stort sett var och varannan dag i en dryg vecka visade sig vädrets makter denna dag på sin bästa höstsida med strålande sol och behaglig temperatur.
Nära nittio medlemmar slöt upp till de båda aktiviteterna. Av dessa körde drygt trettio medlemmar bilrallyt som var förlagt till ett antal objekt i Tidaholms närhet. Tipsfrågor var uppsatta vid Gestrilren och vid kyrkorna i Hömb, Dimbo, Folkabo och Acklinga samt Suntak gamla kyrka. Den senare också öppen för besök. Flertalet hade eget kaffe med sig och tog därför också tillfället i akt att ta en paus under resan.
För de som föredrog tipspromenaden var en bana förlagd runt och inne på Karstorps koloniområde. Frågorna som var omväxlande med varierad svårighetsgrad var desamma på de båda aktiviteterna. Skiljefrågan på målområdet bestod av en hink fylld med jord och sten där vikten skulle uppskattas.
Efter genomfört bilrally och promenad bjöd föreningen på en mycket god och uppskattad nygrillad hamburgare tillsammas med lite ramlösa eller vatten. Det var två mycket uppskattade aktiviteter som gav medlemmarna möjlighet att träffas och umgås under säkra former när alla inomhusaktiviteter är fortsatt starkt begränsade.

Frågor och rätt svar på Tipspromenaden.
Tipspromenad 201029.pdf

2020-09-16. SPF ELINs Tipspromenad

Senast ett större antal ELIN-medlemmar träffades var onsdagen den 26 februari då föreningen avhöll sitt årsmöte. Därefter har i princip all verksamhet varit nedstängd. Nu, nästan sju månader senare, hände det äntligen något. Onsdagen den 16 september arrangerades en tipspromenad. Nästan 80 medlemmar samlades på gräsmattan utanför Finnhovi. Då starttiden var satt till någon gång mellan kl 1200 och 1400 uppstod det aldrig någon trängsel. FHM kan inte ha några synpunkter. Banan var åldersanpassad och frågorna var, om man kunde svaren, lätta. Svårast var nog utslagsfrågan; "Hur många har fullföljt dagens tipspromenad"? Efter målgång bjöd föreningen på hamburgare + kaffe och kaka. Dagen började med strålande solsken men avslutningsvis kom det en kort regnskur. Regnstänken förmörkade inte deltagarnas sinnesstämning. Sju månaders isolering var bruten.
Länk till resultat!  Länk till frågorna!

2020-02-26.  Årsmöte

Underhållning av Christer Kempe

Elvy och Gun-Britt avtackades

SPF Seniorerna Elin höll sitt medlemsmöte och tillika årsmöte onsdag den 26 februari på Finnhovi i Södra Ryd. Mötet var välbesökt med drygt 90 röstberättigade medlemmar.
Det inleddes med en parentation för de medlemmar som gått bort under året. Därefter, innan de egentliga årsmötesförhandlingarna tog vid, bjöd föreningen på en välsmakande räksmörgås som beställts från Gengåvan i Skövde.
Till årsmötesordförande valdes Jan Ejdebäck och till sekreterare Solveig Josefsson. Efter de första fasta inledande punkterna lämnade styrelsen sin årsredovisning för 2019, med verksamhetsberättelse, ekonomi och förslag till disposition av årets resultat följt av en revisionsrapport och beslut om ansvarsfrihet för styrelsen.
Sedan ett förslag från styrelsen om att höja medlemsavgiften inför 2021 för SPF Elins medlemmar med 25 kronor till 300 kronor samt för vänmedlemmar med 50 kronor till 100 kronor. Årsmötet beslutade enligt förslaget.
Därefter valberedningens presentation av styrelseledamöter.
Till ordförande på ett år Bo Harder, omval.
Till ledamöter på två år Erna Jangenfeldt, Brittmarie Eriksson, Rune Kjernald, omval samt Roland Gustavsson, nyval. Samtliga valdes av årsmötet.
Kvar i styrelsen för ytterligare ett är Ulf Thulin, Solveig Josefsson och Roger Axelsson.
Val också av revisorer och aktivitetskommitté.
Vid årsmötets slut överlämnades ordförandeklubban till den omvalde ordföranden som tackade för förtroendet och bjöd in till kaffe och hembakad kaka. Under denna stund underhöll Christer Kempe med sång och dragspelsmusik under en dryg halvtimma.
Efter kaffet och underhållningen avtackade ordföranden Elvy Blad och Gunbritt Stadig för sina många år i aktivitetskommittén och Karl-Ivar Ekesbo för sina många år som revisor samt ordföranden och sekreteraren för årsmötet med var in blomsterbukett. Mötet avrundades av med vårt sedvanliga lotteri.

2020-02-05.  Musik från 60-talet med TS-Bandet


Erna, Margareta och Anette

Arbetslag 4

Vid SPF Seniorernas Elins februarimöte tändes "Röda lyktan", dvs fullsatt.
132 medlemmar bjöds på en välsmakande lunch vid de vackert dukade borden. Dagens underhållning stod TS-bandet, tidigare Five Teddies från Skara för. De bjöd på en varierad repertoar från 1960-talet. Flera medlemmar passade på att ta en svängom på lediga ytor till den medryckande musiken som var mycket uppskattad.
Efter kaffepausen höll ordföranden, Bo Harder, en kort föreningsinformation. Reseansvarig Roland Gustavsson påminde om kommande reseprogram, Britt-Marie Ejdebäck bjöd in till bowling och Bengt Andersson påminde om IT-caféet.
Ytterligare information finns på föreningens hemsida. Pia Qvist informerade om square-dans. Kontakta ordföranden om intresse finns, så kan en kurs startas.
Sture Ljungqvist, ledamot i Skövde kommunala pensionärsrådet påtalade att vi kan se SPF som "seniorernas fackförening" som arbetar för att vi äldre skall ha så goda villkor som möjligt i samhället. Det gäller tex pensioner och bostadstillägg, geriatisk kompetens i sjukvården, äldreomsorg och bostadsförsörjning på kommunal nivå.
Efter lotteridragning tackade ordföranden arbetsgruppen för väl utfört arbete, påminde om det kommande årsmötet, samt avslutade mötet.

En liten Youtubefilm, på 4 minuter, från Medlemsmötet kan ses på länken nedan.
Länk till filmen!

2020-01-15.  Ulla-Britt Westelius framträdde som "Den gamla lärarinnan anno 1902"

Vid SPF Seniorerna Elins upptakt för året, bjöds på en välsmakande lunch vid vackert dukade bord i tulpanernas tecken dagen till ära. (Tulpanernas dag 15/1). Därefter togs samtliga medlemmar bildligt med till Odensåker byskola 1902 och fick möjlighet att träffa den fascinerande lärarinnan och "fröken" Ulla-Britt Westelius. Hon berättade målande och med mycket humor om hur hon flyttat från Stockholm till den lilla byn i Västergötland och hur hon satte sin prägel på byskolan. Hennes bostad inrymdes i skolhuset, eleverna fick rensa hennes trädgårdsland och bära ved till hennes kammare. Förutom adepterna vid skolan utvecklade hon ett brinnande intresse för kyrkoherden i byn, som lär ha varit en stilig ungkarl. Tyvärr hade han en kunnig hushållerska som också tilldrog sig hans intresse så eleverna blev centralpunkten i frökens liv. Många skratt hördes då hon berättade anekdoter om elevernas inlärningsmetoder och de hyss de vågade sig på i skolan. Westelius avtackades med blommor och ihållande applåder.

Vice ordförande Erna Jangenfelt höll föreningsinformation och avtackade kökspersonalen innan den populära lotteridragningen ägde rum. Fru Fortuna höll vissa medlemmar gynnade innan samtliga skildes efter en innehållsrik eftermiddag.