Vandringar våren 2018

ELIN:s senioranpassade promenader med eller utan stavar eller hund företas normalt på tisdagar med start från olika valda platser. Oftast med tanken att utflykten ska ge något mer än bara motion och trevlig social gemenskap. T ex naturfenomen, anslående utsikt eller plats med intressant historia.

2018-02-06 På Billingen.

Nu riktig vinter.

Som alltid är fikarasten ett viktigt inslag.

2018-02-13 Stadsvandring i Skövde.
Bra planerat Lars! Perfekt med stadsvandring i snön. Lars visade på hus från olika epoker. Det finns en hel del fina utsmyckningar på de gamla husen i Wasastan.


8 fikasugna SPF:are avsutade promenaden med fika på Henrys. Semla denna dag (fettisdagen) för en del.

2018-02-20 Vid Karstorp.
Vandringen denna tisdag började vid Karstorps Säteri och Gunnel ledde vandringen på stigar runt sjön. Hon berättade för oss om 1600-tals gården, kamelandskapet, Aspö ravinen och bäcken som rinner ut i Ösan och vidare förbindelse med Göta älv. Vi tittade efter strömstaren som håller till där, men den visade sig inte denna gång. Efterlängtat fika var det vid Aspö dansbana och det smakade bra efter 6 km vandring.

2018-02-27 Rankås.
Rankåspromenaden blev i Skultorp på grund av den myckna snön. - 10 grader blev -17 i den starka vinden men vad gjorde det när vi gick i den vindskyddande skogen. 6 vandrare trotsade kylan.

Fikat smakade ovanligt bra i kylan. Perfekt ställe hittade vi i vindskyddet som ligger i skolskogen. Mysigt!

2018-03-06 Vandring i Södra Ryd.

Fika utanför klubbhuset på Kuletomten.

2018-03-13 Till Käpplunda gruva.
I kallt och snöblandat regn samlades 11 förväntansfulla vid Coop Forum för promenad till Käpplunda gruva. Man kan fundera över varför vi ger oss ut i detta ruskiga väder. Svaret är att vi har så trevligt och roligt tillsammans och på köpet får vi litet motion. Kurt ledde oss fram på nästa snöfria promenadvägar. Väl framme vid gruvan berättade han om dess öde. Här pågick brytning av kalksten fram till 1952, en gruvdrift med många anställda. Som restprodukt när man brände kalksten o alunskiffer fick man s k rödfyr. Dessa rödfyrkullar har ingått i Skövde stadsbild under många år. Gruvan stängdes och blev under 1950 - 60 talet uppställnings plats där SJ bl.a. förvarade beredskaps ånglok. Nu är allt väl tillbommat i väntan på en eventuell ny slalombacke och linbana med gondoler avsedda för åtta personer i varje gondol. Det ser vi fram mot.

Fika vid gruvan.

2018-03-20 Till Dalvägen och Käpplunda gruva.
Ny samlingsplats och ny tid för promenaden ställde till det för vissa. Snart blev vi dock fulltaliga.
Vi gick en kort promenad från Coop Extra till Dalvägen där vi i
bostadsrättsföreningens lokaler fick se filmen om Käpplunda gruva. En mycket fin och informativ film om gruvan och dess öde. Frågestund följde och Rune Flink visade stora kunskaper om gruvan och dess omgivningar.

Som överraskning bjöd Sören Andren och Britt Marie Brink på semla till det medhavda kaffet.

En något annorlunda promenad som blev mycket trevlig.

Solen laddade dagens vandrare med D-vitaminer.

2018-03-27 Vandring i Våmb.

Vandringstur med 11 vandrare som under småprat gick upp mellan gruvorna til Våmbs kyrka. Kurt som ledde gruppen berättade att Våmb hette Wam eller Wåm på1200 talet. Kyrkan är i romansk stil från 1100talet.Den rymmer ca.50 personer och
innehåller flera ...

Fikat smakade härligt i vårvinter solen.Flera av oss berättade om att de hade haft vigslar och barndop i kyrkan. Tack Kurt för en härlig promenad!

2018-04-03 Vandring i Stöpen.


Möte med Skogsmulle - kollikok!

Dagens vandringsansvarig, Lena Claesson tog oss runt i en av Skövdes förorter - Stöpen. Skönt väder var det, vår fanns i luften. Flera av oss blev överraskade av hur myket nybyggnation som pågick i området.
Litet kul var det att mötta skogsmulle i skogen, en figur som vi alla hade någon relation till. Mulle var på väg att träffa en grupp med femåringar för att lära dem aktsamhet i naturen. Längre ner på vägen mot Ulvåker hade en påskkäring fastnat i ett träd och blivit försenad på sin väg till Blåkulla. Vi hoppas att hon tog sig loss och kom iväg med sin kaffepetter och katt.
I all trevnad märkte vi inte att vi gått nästan sex km, en bra prestation av 12 st 70-plussare.

Påskkäring på väg?

2018-04-10 Ryds sju kullar.

Dagens promenad startade vid Ryds sju kullar - fantasin drog genast i väg till Roms sju kullar. Gunnel Lindvall, dagens promenadansvarig, berättade att något gemmensamt med Roms kullar inte finns, men däremot att Ryds sju kullarna är järnålders- gravar. Många av oss hade aldrig funderat över Ryds kullar
förrän idag, tros att de ligger alldeles bakom KSS.

Vi var 12 seniorer som började vandringen i kallt och lite ruggit väder, men allt eftersom som tiden gick blev vädret bättre. När vi fikade kunde vi njuta av stålande vårsol. Blåsipporna tittade fram litet här och var, även en liten vitsippa visade sig. Otroligt att en liten blå blommor kan skänka sådan glädje.

Fikat i vårsol - äntligen!

2018-04-17 Vid Jättadalen.

Dagens vandring upp till Jättadalen var mycket brant och ansträngande. Bra jobbat av 12 pensionärer som gick på en bitvis stenig, hal o lerig stig för att nå toppen. När man väl kommer upp till toppen har man en milsvidd utsikt över Vallerbygden, men som idag var begränsad på grund av disigt väder.
Det är den hårda bergarten diabas som har skyddat västgötabergen från att brytas ner genom is, vind och vatten. Jättadalen är en djupt nedskuren bäckravin omgiven av diabasstup. Här såg vi lodräta stup, med pelare och klyftor.
En spännande och utmanande vandring i trevligt sällskap.

Minst lika viktig som vandringen är gemenskapen

2018-04-24 Vandring vid Ljungstorp.

I lite småduggigt aprilväder startade vår vandring vid Ljungstorps bygdegård. Vi gick en bit på den gamla banvallen mot Skövde. Kurt som Var vår ledare, berättade att järnvägen Skara-Skövde byggdes 1904 och lades ner 1961. Det kostade då 10 öre att åka till Skövde och tåget gick med en hastighet av 20 km/ tim. Så småningom kom vi fram till Ännabäcken, där Bosse Harder klättrade ner och fotograferade den fina bron som banvallen gick på. Efter klättring på stigar uppför berget kom vi till Ramlaklev som är en höjd på Billingen med branta klippor av diabas. Där fikade vi och njöt av utsikten mot Hornborgasjön, Skara och Kinnekulle. På vandringen ner genom den trolska skogen Passerade vi jättegranen i Ambjörntorp ifrån 1869 som är 36 m hög. Imponerande! Under vandringen berättade Kurt om galgbacken där den sista avrättningen var 1859. Vidare gick vi den Gamla Kungsvägen (där August Strindberg en gång vandrat för att samla material till en bok) genom Ljungstorp. En gång var här sommarhus för Skövdes societet. Bland annat bodde John Grönvall här. (Skövdes mek. Verkstad, nu Volvo) 12 st. vandrare fick en trevlig vandring med intressanta kulturinslag.

Ännabäcksbron

Mysig fikastund - som vanligt.

2018-05-08 Runt Vallersjön.
Dagens vandring gick runt Vallersjön och fornborgen Gråmur. Tolv vandrare gick ut i strålande sol, det var faktiskt skönt med skogens skugga.
Fornborgen är från järnåldern och därifrån har man en fantastisk utsikt över slätten och bort mot Kinnekulle.

Fika och kartstudier vid fornborgen.

Fotbad i Vallersjön.

Britt-Marie och Else-Maj.

2018-05-15 Vandring från Våmb.


I nyskapad natur.

Strålande sommarväder välkomnade tolv vandrare.
Vi startade vid Cementabrottet/utsiktsplatsen och gick ner mot stan, vek av in i fårhagen och ut på järnvägsspåret och vidare genom Våmbs byn och in på den nya dragningen av Billingeleden. Måste säga att man lyckats bra med den nya sträckningen av leden, som var lättvandrad och där fina rastplatser ställs iordning.

Som vanligt hade vi trevligt och det vackra vädret bidrog till att vi alla kände oss nöjda med dagen vandring.

På den gamla järnvägsbanken Skövde-Skara.

Vid "Nya" Våmbsbäcken.

2018-05-22 Åna gård och Vallebygden.
Dagens vandring började hos Elisabeth och Kalle Westberg på Åna gård i det natursköna Valle efter en mindre felkörning. Kalle guidade genom det frodiga landskapet med bäverdamm och lämningar efter skvalpkvarn.

Kalle Westberg berättar.

Fika i Westbergs trädgård.
Bygg din egen skvaltkvarn! Ritning finns här:

2018-06-05 Vandring vid Örlen.

Biltransport till Gamla Örlenbadet nära Ramsbergs kyrka och därefter vandring utefter sjöstraden österut. Det är ett delvis tättbebyggt område med husvagnscamping och mestadels fritidshus av varierande ålder. Britt-Marie som  haft stuga i området mer än 40 år var dagens guide och delgav oss hur området utvecklats och befolkats genom åren.
Rastplats blev verandan vid Britt-Maries och Jans stuga där förutom det medhavda bjöds på paj med rabarber och jordgubbar. Mycket gott!

Återtåg mot bilarna genom Ramsbergs "centrum".

2018-06-12 Hindens Rev.

Traditionsenligt avslutade vi vårens promenadserie genom att vandra ut på Hinden Rev, detta rev som skjuter ut som en spjutspets i Vänern. "Hinna" kallas revet av lokalbefolkningen. Revets bredd varierar mellan 25 och 100 m och är c:a en halv mil långt. Stigen är omgiven av gles tallskog med inslag av asp, rönn och björk. Det är gott om klappersten och busksnår bestående av sälg, al, vide, nyponros, hagtorn mm.
Solen och vågskalpet var vår följeslagare även i år. Musikunderhållningen stod bofinkarna och koltrastarna för.
En vandring i vackert försommarväder, i vacker och speciell natur tillsammans med glada SPF:are fr Elin kan inte bli en bättre avslutning på säsongens vandringar.


Medhaft fika är efterlängtat längst ut på revets spets.

Alla vandrarna exklusive fotografen Gunnar.