Cykelturer våren 2018

2018-03-29 I norra Skövde.
Vårens första cykeltur började utanför Systembolaget vid Coop Forum och gick vidare via Frostakällan upp till Ryds Kyrkoruin och vidare via Aspö ut till Trädgårdsstaden. Där fick Lars problem med cykeln så han och Gunnel avbröt turen. Vi övriga togs oss ner till Boulonger där vi fikade innan vi återvände till utgångspunkten.

Paus i Trädgårdsstaden.

2018-04-12 Start vid Frösve kyrka.

Dagens cykeltur startade vid Frösve kyrka. Färden gick via Kliene, över Ösan vid Herrekvarn och till Ulvåker där vi stannade till vid den gamla järnvägsstationen. Därifrån fortsatte vi söderut till Sörbylunds kraftstation. Vi korsade återigen Ösan innan vi fortsatte till Åbrovallen där det efterlängtade fikat intogs. På småvägar tog vi oss tillbaka till Frösve kyrka.

Fika vid Åbrovallen.

2018-04-19 Start i Varnhem och strålande vårväder. 

Den här veckans cykeltur utgick från Varnhem. Det var 15 Elin-cyklister som trampade i väg mot Axvall. Vi stannade till vid Axevalla hed innan vi tog av ner mot Norra Vings kyrka, rundade norra delen av Vingasjön, fortsatte ner till Tranum och Stora Kärrtorp. Efter att ha cyklat på småvägar kom vi sedan fram till Norra Lundby, där Karl-Gustav Lundström mötte upp. Han gav oss en fin guidning av kyrkan, en stenkyrka med anor från 1100-talet. Fikat intogs vid Spånnsjön tillsammans med svanar, sothöns och andra fåglar. Karl-Gustav Lundström gav oss också en beskrivning av bygden och om sjöns bildande. Därifrån cyklade vi tillbaka till Varnhem och bilarna.

Vid Spånnsjön.

2018-04-26 En tur SO om Skövde.
Cyklingen torsdagen den 26 april startade vid Gamla Kiosken i Skultorp. Vi cyklade ner till Loringa och vidare mot Borgunda innan vi vände norrut till Klagstorp där vi fikade vid magasinet. Hagelbergs kyrka passerade vi innan vi vände åter och tog vägen över övningsfältet till den uppdämda Paradissjön där vi såg en trana och en svan som ruvade. Där delades gruppen då de som cyklat från Skövde återvände till stan medan vi andra cyklade till Skultorp och hade en ordentlig uppförsbacke i motvind innan vi kom åter till utgångspunkten.

Fika vid magasinet Klagstorp.

2018-05-03 Norra Billingen i regn. 
Fyra Elin-medlemmar träffades vid Säters kyrka för dagens tur runt norra Billingen. När vi började cykla kom regnet men vi trampade vidare, först upp till Övertorp. Där svängde vi till vänster och kom så småningom till sandvägen som går upp till Klosterholmen vid Vallersjön. Det regnade. Det gick uppför. Efter ett tag kom vi upp till Klosterholmen där ett välförtjänt fika intogs i carporten. Regnet minskade och sen gick det utför ända ner till Säters kyrka.

Fika under tak i ruggvädret.

2018-05-17 Tur vid Klyftamon och Borgehall.

Ingvar Fredriksson ledde den här cykelturen som efter biltransport över "Berget" startade vid Hökaberg i Lerdala.  På bilden berättar han om planerna för dagen.

Vi gjorde flera stopp utefter vägen och Ingvar hade  - som vanligt - mycket att berätta om geologi, natur och historia.

Det obligatoriska fikat intogs vid en liten sjö omgiven av vårlig grönska. Här är Kurt och Ingvar vid strandkanten.

2018-05-24 Cykeltur Mofalla - Hjo.
Cyklingen torsdagen den 24 maj började med samåkning från A-möbler ut till Mofalla station där Erna mötte upp. Hon leddes oss på småvägar och cykelbanor söder om Mullsjön ner till Hjo där fikat intogs på Vätterns strand. Efter en rundtur i parken cyklade vi på banvallen tillbaka till Mofalla med en av stickare till laxtrappan vid Mullsjöns utlopp.

Stadsparken i Hjo och Vättern.

Cykelturens hejarklack.

2018-05-31. Till Suntak gamla kyrka.
Cykelturen i vecka 22 startade per bil till Gärdagården, Valstad varifrån trevliga småvägar tog oss fram till Suntaks gamla kyrka. Där väntade  Ann-Katrin Kvarnliden som hade mycket att berätta om den mycket gamla och ålderdomligt inreda kyrkan.

Kulturellt fulladdade fortsatte vi därefter cykelturen.

Här uppsamlingsstopp på vägen som vi hade helt för oss själva.
Ytterligare ett mål fanns på dagens program som Erna svarade för med benäget bistånd från sin svägerska. Det var badet vid Otterstorpasjön. Där blev det kaffe med tilltugg för alla och ett dopp i sjön för några,

2018-06-07 Kungslena och Franciskuskapellet.

I Kungslena kyrka.

Vår cykeltur startade vid Lidel för vidare bilresa till Kungslena Kyrka där vi efter guidning i kyrkan cyklade till butiken "Hemma hos mig". Där möjlighet gavs till shopping. Flera av oss inhandlade blommor av olika sorter.
Vidare i uppförsbackarna till Franciskuskapellet detta märkliga kapell som är inrymt i en gammal potatiskällare. Några av oss var så glada att uppförsbackarna tagit slut att de missade avfarten till kapellet. Högsta punkt på vägen till kapellet var 312 m ö h.
En överraskning vid Franciskuskapellet var sammanträffandet med "kapellmästaren" Åke Vest o hans fru, som bjöd in oss till Varvs gamla prästgård. Här fick vi en trevlig guidning om prästgårdens och bygdens historia.
Hela dagen cyklade vi i strålande sol och småningom kom en trött och nöjd skara cyklister åter till Kungslena Kyrka. En härlig tur var till ända.


Medans damerna shoppar i butiken...

Långbord vid Franciscuskapellet.

2018-06-14 Vårens sista cykeltur - traditionsenligt till Varnhem.

Fika vid Klosterkaféet.