Vandringar våren 2017

ELIN:s senioranpassade promenader med eller utan stavar eller hund företas normalt på tisdagar med start från olika valda platser ofta med tanken att utflykten ska ge något mer än bara motion och trevlig social gemenskap. T ex naturfenomen, anslående utsikt eller plats med intressant historia.

Fika vid Karstorpssjön.

Spår efter bäver vid Aspö

Aspö, gammalt och nytt, litet och stort sida vid sida.

2017-02-07.  I trakten av Våmb. Nu dröjer det ett tag innan vi kan gå runt gruvan igen. Promenaden gick genom Våmb, längs järnvägen till utsikten där vi fikade. Vi fick se Cementas nya planer med flyttning av Billingeleden , Våmbsbäcken och grävning av 2 dammar som grävs längs bäcken. En hel del historier hade de 12 vandrarna att berätta om denna väg som nu försvinner. 7 km lång blev vägen med den nya sträckningen.

Dagen krävde kläder för alla väder

Vintrig fika vid stenbrottet

Om hunden får komma med till himlen vet vi inte säkert, men på ELIN:s vandringar är den välkommen.

2017-02-21. Ännu en snöfri vandring med 10 st promenadsugna SPF are. Vi vandrade längs den 1km långa stigen på åsen Getaryggen ner till Bovieran som nu är inflyttningsklar. På Getaryggen har man en fin utsikt över kamelandskapet vid golfbanan . Riktigt stora träd som ek, bok, lind och ask växer på åsen.

Utsikt över golfbanan från Getaryggen

Fika vid scoutstugan i Hentorp

2017-02-28. Vädergudarna var med oss på promenaden ut till Berndt Carlssons Loringa Gård. Berndt mötte upp vid sina marker och berättade om hur han planterat och avverkat skog. Framme vid bron till Loringa berättade han om alla problem man haft när bron byggdes på mossmark och maskiner körde fast. Idag blev det fika inne i maskinhallen på Loringa gård . Tack till Bernt för en trevlig guidning!

2017-03-07. Nu bygger både människor och bävrar för fullt i trädgårdsstaden. Här byggs för både barnfamiljer och pensionärer. Våra vandrare fick en fin information av både Kurt och förmannen på bygget. Än så länge finns det plats för fika i naturen 8 st. vandrare var vi denna gång.

Vintervandrare                           
                                

2017-03-14. Våran Lars leder oss (11 st vetgiriga pratande pensionärer) på en liten stadsvandring längs Mörkebäcken Boulongerskogen och tallbacken. Carl Milles flöjtspelande ängel och Lejonbrunnen, som är en sista rest av vattenkuranstalten i Boulongerskogen ,stannade vi vid. En gemensam fika intogs på Henrys bageri.


Vid Lejonbrunnen.
Samma brunn några år tidigare                             

2017-03-21. Promenad i sju-km-spåret på Billingen genomfördes i solsken, blåst och regn, inget stoppade de tio Elinvandrarna. Vi blev kalla, våta och något trötta men det gjorde inte så mycket, för vi hade trevligt och skrattade mycket. Vi såg gamla grunder efter torp, jättestora rotfällor och det nybyggda vindskyddet som ersatt det sedan tidigare nedbrunna. Vindskyddet var ett rejält bygge om än en något snålt tilltagen ingång. Den obligatoriska fikastunden med kaffe och tilltugg smakade särskilt bra i det risiga vädret.

2017-03-28. Hornborgasjön.
I dag var det rekord. Vi var femton Elin-vandrare som besökte Naturum och den nya anläggning Doppingen. Ett mycket smakfullt och stilrent hus både på utsidan och insidan. Det vackra vasstaket är byggt av vass importerat från Polen. Utsikten inifrån huset mot sjön är magnifik. När vi beundrat färdigt fortsatte vi vandringen utefter Hornborgasjöns kant, förbi gömslen, Ängsladan och vidare bort mot Ytterberg. En alldeles obeskrivligt vacker dag med strålande sol och stiltje på sjön.
Ett besök vid Trandansen och i Bjurums kyrka hanns också med, idag var det c:a
15 000 tranor att beskåda.
Detta var näst intill en heldagsutflykt, alla var nöjda och glada över att fått uppleva så mycket vackert och så fina naturupplevelser.

2017-04-04 Sotaliden.

Vid Sotaliden samlades 13 Elinvandrare för att vandra längs vandringsleden vid Lilla Stolan.
Det var en härlig solig vårdag och målet för vandringen var Kalksjön. Utmed leden fanns gruvgångar efter brytning av kolm som är en kolartad bergart som uppträder i form av öar/linser i alunskiffer och innehåller låga halter av uran. Denna brytning ägde rum slutet av 1800-talet början av 1900- talet under en förhållandevis kort tid.

Vårens allra första blommor tussilago, vitsippa, vårlök, blåsippa och snödroppe förgyllde vår vandring. Som alltid smakade det medhavda kaffet utsökt.

Samling vid Sotaliden.

2017-04-18 i Ryds ängar.
En solig men kylig vårpromenad vandrade vi 14 Elin-motionärer på Ryds ängar. Vi letade olika arter av vårblommor. Kylan har fått blomningen att stanna upp. Nu blommar vitsippor ,blåsippor, vårlök och några lungört. I en solig backe fikade vi och njöt av den fantastiska naturen!


Rivstart mot Ryds ängar.
..och så den viktiga fikarasten

2017-04-25. Karstoprsområdet.
Inget stoppar Elins vardags vandrare. Sex stycken var vi som trotsade snövädret och gick Karstorps sjön runt. Betänk att dagens datum är den 24 april. Som tur var gick vi förbi Birgittas stuga, där på altan kunde vi äta vår medhavda matsäck så smörgåsarna slapp bli våta av snö och regn.

På Birgittas veranda.

Britt-Marie och Gunnar.

2017-05-02 Oxadrevet.

Lars Nilsson ledde 16 vandrare genom oxadrevet i Skultorp. Under prat också lite botaniserande vandrade vi över kullarna i vårsolen. Mitt bland Backsipporna slog vi oss ner och fikade. Våren när den är som bäst!

2017-05-09. Högsböla och silverfallet.

Silverfallet

Äntligen kunde vi genomföra promenaden Högsböla äng till Silverfallen. Körsbärsträden i blom , Gullvivor,Vit och Gulsippor, Lungört, Violer och Ramslök.Kan man önska sig mer? Vandringen gick genom Ramslökslundar till Silverfallet där vi fikade.Trots torkan rann en stilla bäck i fallen En Orsten hittades och studerades lite närmare. På hemvägen plockade vi lite Ramslök till matlagning. En mycket fin promenad!

Vandrare och marken täckt av ramslök.





Dagenns vandrare.

2017-05-16 Ljungstorp och Ramaklev.
Idag pikade vi i Elins Vardagsvandrare. 17 st var vi som vandrade ut i den vårvackra naturen på Billingen. Startplats var vid Ljungstorps Hembygdsgård.

Kurt Gunnarsson ledde oss ut på helt nya stigar i skogen, bl a förbi urgamla granar, den äldsta planterad 1869 och 37,5 m hög. Vidare till en häpnadsväckande vacker utsiktsplats: Ramlaklev som sägs varit hemvist för jätten Ramle. Ramlaklev är en ättestupa. Härifrån kunde vi se såväl Varnhems Klosterkyrka, Hornborgasjön som Kinnekulle. En utmärkt bra plats att dricka vårt medhavda kaffe på.

Efter några dramatiska passager i skogen, som vi klarade bra, kom vi så småningom ut på Gamla Kungsvägen och här kunde Kurt berätta om August Strindberg och hans äventyr på denna vägsträcka på sin resa mellan Lidköping och Hjo.

Efter c:a fem km promenad var vi åter på startplatsen glada och nöjda.

På Billingens västra sluttning.

Vid ättestupan vid Ramaklev

2017-05-23 Över Billingen till Rhododendrondalen.
Vi startade dagens promenad vid Utsikten och gick utmed Billingen ner till Rhododenrondalen där vi drack vårt obligatoriska kaffe. Vi gamla Skövdebor häpnade över hur väl Skövde Kommun rustat upp hela området runt Magnussons gamla park. Trevliga, lätt vandrade gångstigar, skyltar som berättade vilka träd vi gick förbi och inte minst vackert belägna rastplatser.

Försommarvädret förhöjde vår vandring och vi 12 deltagare var mer än nöjd med dagens tur.

2017-05-30 Vandring vid Garparör. 

Sommaren var tog du vägen? Du varade i dagarna fyra. Nu åter till normalitet.

På Billingehovs parkering i kyla och småregn samlades nio förväntansfulla vandrare, målet för vår promenad är Garparörs naturreservat.

Garparör är en rest av ett äldre odlingslandskap och sköts alltjämt på ett traditionellt gammalt sätt. Vi gick genom reservatets hagmarker och passerade lindäng med gamla ihåliga och hamlade träd.

Vi kunde se en klapperstensvall från tiden när inlandsisen smälte och Baltiska issjöns strand gick här. Här finns fornlämningar bl a domarringar och rösen. Ett av de största rösena heter just Garparör och har fått ge namn åt området. Många av försommarens blommor var i full blom bl a jungfrulin, blåsuga, smörboll, humleblomster mm.

Hos Gunnel Sjöman - ägare till Garparörs Gård - i hennes otroligt fina bagarstuga fick vi dricka vårt kaffe under tiden som hon fängslande berätta om Garparörs gård, dess historia och människorna som bott där sedan 1500- talet fram tills idag.

Stort tack Gunnel, vi kände att fått vara med om en hissnande resa genom tiden och tack för att vi fick gästa Ditt fina gamla hus.

Gunnel Sjöman tar emot

Vid bagarstugan

Dagens vandrare.

2017-06-13 Till Hindens rev.
Terminens avslutningsvandring gick till Hindens Rev.

En tur på 7,7 km som tog dryga 2 timmar i anspråk till detta
kom 1 timme och 26 minuters rast. Med andra ord en riktig kraftansträngning!!

I härligt försommarväder vandrade 13 Elinmedlemmar och två gäster, Helmuth och Hilke från Tyskland, på klappersten som uppstod då inlandsisen smälte för 10 000 år sedan.

Hindens Rev sticker ut som en spjutspets i Vänern och utgör en av Sveriges praktfullaste ändmoräner. Växtligheten här på Hinden präglas av vindarnas och vågornas verksamhet. En gles tallskog dominerar, med inslag av asp, rönn och björk. Stora busksnår finns med bl a hagtorn, en, vide, al och sälg.

De tre yttersta kilometrarna är naturreservat.

Väl ute på Hindens spets badade några fötterna i det något kylslagna vattnet sedan var det fikatime.

Alla var vi mycket nöjda med dagens utflykt.

På väg

"Vägen" är 3,5 km med stenar och rötter att undvika.

Sällskap och musukunderhållning finns utefter stigen.

Välförtjänt matrast i spetsen på Hindens rev.

Och så är det dags för att anträda vandringen tillbaka.