Cykelturer hösten 2017

2017-08-17 på Brommö
Höstens första cykling skedde på Brommö, en ö utanför Torsö. Det var 13 Elin-medlemmar som kom med färjan. Först informerade Bosse Harder om Brommö där det bland annat funnits ett glasbruk där det till och med gjordes takpannor av glas. Ett bra sätt att få in ljus i husen sommartid. Sedan gick cykelturen norröver på sköna vägar upp till klippor vid Rövaren. Den medhavda förtäringen intogs vid Rukehamn, där flera passade på att svalka sig i det klara vattnet innan det var dags att återvända till färjeläget för att hinna med färjan till fastlandet. Ett stort tack till Bosse för en fin tur.

På linfärjan till Brommö

Matrast vid vänerstranden

De modigaste passade på att bada.

2017-08-24 Hökensås.
Dennna dag påbörjades turen per bil till Hökensås camping och vi cyklade sedan genom det kuperade landskapet med sin vackra, glesa tallskog. Målet var rånmördaren Falks grav där vi kunde konstatera att påståendet att där alltid finns friska blommor var falskt. Dagens ledare Donald Dahlberg hade mycket att berätta om denne 1800-talsman, hans gärningar och öde.


Start vid Häkensås camping.

Tillfälligt stopp för orientering.

Rigmor i tallskogen.

Vid Falks grav.

2017-08-31 Vid Örlen.
Det var 6 Elin-medlemmar som samlades vid A-möbler i duggregnet för augustis sista cykeltur. Cyklingen startade vid motorbanan i Tibro. Britt-Marie Ejdebäck ledde oss på småvägar söder om sjön Örlen bort till Sommarstaden i Fagersanna. Första stoppet gjordes vid Ransbergs Kyrka med dess höga klockstapel. Då hade regnet upphört och vi kunde börja plocka av oss regnkläderna. På återvägen stannade vi till hos Ejdebäcks där Jan hade värmt upp stugan och det bjöds på en utsökt rabarber- o jordgubbspaj.

Vid Ransbergs kyrka.

2017-09-07 Till Carl von Döbelns födelsegård.
Efter bilfärd till Häggum startade cykelturen söderut med vinden i ryggen.

Framme vid Torpa gård i Segerstads socken togs vi emot av Inga-britt Holmqvist som med stöd från gårdens förvaltare berättade om gårdens historia och den sedemera välkände friherren och generallöjtnanten Georg Carl von Döbeln som föddes på gården 1758.

Boningshuset är den lilla röda byggnaden i bakgrunden. Huset fungerade bra som såväl fikalokal som föreläsningssal.

Lite stretigt i motvinden på återfärden. Och rätt skönt att pausa en stund vid Brunnhem och kullen där en kyrka funnits till för 200 år sedan. Gunnar Hedberg hade en del att berätta om den.


2017-09-14 Askeberga mm.
Det var 13 cyklister, som under Ingvars ledning cyklade från en gård nära Väring via Holma och Flistad upp till Askeberga skeppsättning, där det medhavda fikat intogs. Sedan gick turen vidare norrut till Vaholm och fram till Vaholmens brohus. Det är en övertäckt bro, som leder över Tidan. Den skall vara byggd på 1700-talet och är förmodligen Sveriges enda övertäckta bro. Därifrån vände vi söderut och cyklade i medvind tillbaka till gården där våra bilar stod.

Paus vid Flisstad kyrka

Fika vid Askeberga

Vaholmens brohus.

2017-09-21 Till Horns tegelbruk.
Cykelturren den här dagen leddes av Bo Harder och startade bekvämt per bil till Stöpen. Därifrån cyklades det i det stilla vädret vidare norrut och strax var dagens elva cyklister framme vid Horns tegelbruk. Där visade oss Ola Karlén hur det går till att med mycket manuellt arbete tillverka tegel; mursten, golvplattor och takpannor. Fikat intogs i restvärmen från den senaste bränningen på vinden ovanpå brännugnen. På återfärden mot Stöpen passerades flera stormannagravar under väldiga stenhögar. Och Bosse var påläst, som vanligt.

Ola Karlén framför sina maskiner.


Arbetsbord med form för golvplatta.

Bosse på en gravhög.

2017-09-28 Till Ölanda kapell.
Dagens cykeltur startade i Flämslätt och målet var Ölanda Kapell. På smala grusvägar och i vackert höstväder tog vi oss till detta för oss alla okända utflyktsmål.
Hur nu Kurt hade hittat denna lilla pärla förtäljer inte historien men vi kom fram till ett litet åttkantigt kapell i barockstil från Magnus de la Gardies tid. Han som en gång i tiden varit ägare till Ölanda gård liksom så många andra herresäten i Skaraborg. Detta lätt medfarna lusthus och kapell är en skönhet i förfall där vi bland annat kunde ana en lätt rosafärgad fasad. Huset är högt beläget på en kulle där en medeltida liten kyrka har legat. Kapellet har tjänat som gårdskyrka till Ölanda gård men har också beroende på vem som varit gårdens ägare varit lusthus och studerkammare.
Denna lilla skönhet i det okända är väl värd att återvända till.
När vi kom tillbaka till Flämslätt hade vi cyklat dryga två mil och alla vi nio cyklister var mkt nöjda med dagens tur.
Dagens cyklister.

Här framme vid kapellet.

Kurt som var dagens ledare berättade att Magnus Gabriel De la Gardie lät bygga det som en gårdkyrka till säteriet ca 1675. Sedan har det använts som både lusthus och studerkammare. Den senaste upprustningen gjordes 1980.

2017-10-05 Ranstad.
Start söderut från Skultorp i strålande höstsol med första stopp vid Rådene gamla kyrkogård. Vidare söderut förbi Häggum mot resterna av det en gång så stolta industriprojektet Ranstad med brytning och anrikning av uran till våra kärnkraftverk. Kvar finns större och mindre sjöar där brytning skett och ett landskap präglat av mänsklig storskalig aktivitet. Gunnar Hedberg - bosatt i Häggum - och som ledde dagens tur hade mycket att berätta om områdets historia och hur dagens förhållanden för långa tider präglas av det misslyckade industriprojektet.

På väg söder om Häggum.

Gunnar berättar.

Fika vid en av de konstgjorda sjöarna i området.

Åter i Skultorp lastas cyklarna för hemtransport.

2017-10-12 Cykeltur med recykling.
När väl cykelturen startade upphörede morgonens regn som säkert avhöll några från att komma med. Bosse Harder hade lagt upp en tur runt Skövde med temat "återvinning". Redan i starten på Lidls parkering fick vi veta en del om Stenas anläggning strax intill och förpackningsåtervinningen på planen. Mot bakgrund av Bosses kunskaper om transportbranchen fick vi se och veta en del om de väldiga transportvolymer som möjliggör den relativt höga grad av materialåtervinning som vi har i vårt land. Turens höjdpunkt var studiebesök på Skövdes fjärrvärmeanläggning där energin ur stora delar av östra Skaraborgs sopor tas tillvara.

I kontrollcentralen på Värmekällan..

2017-10-19 Bl a Elins källa.
Höstens sista organiserade cykling företogs i Skövde med start på Lidl´s parkering och gick via cykelbanor runt delar av Cementa, Hentorp och ner till Soldathemmet vid P4 där fikat intogs. Där passade vi även på att fylla i höstens enkät till Vuxenskolan. I det strålande vädret gick turen sedan vidare via Elins källa tillbaka till parkeringen. Bosse Harder hade som vanligt mycket att informera om.

10 nöjda cyklister intog avslutningsfika på soldathemmet.

Cykeltur under ledning av Bo Harder till på småvägar runt Skövde och mål vid regementet.
Vi beundrade det lilla soldattorpet som är flyttat från Nyborg på Södra Billingen till regementet i början på 1900 talet. Byggt 1766.
Framme vid S:kt Elins källa berättade Bosse för oss hitorian om källan och det rivna kapellet.