Äldrepolitiska gruppen

Påverka opinion, politiker och tjänstemän för att på bästa sätt hävda pensionärernas intressen i Skövde.

Bagaren Trygghetsboende i Skövde

SPF Elin har haft uppe frågan i Kommunala Pensionärsrådet.

Bagaren var tidigare ett Äldreboende med biståndsbedömt stöd och tillgänglig personal dygnet runt. Idag är det ett Trygghetsboende tillgängligt för 70+ med förtur till 90+. Omställningen har skett succesivt under ett antal år och numera är det bara ett fåtal Äldreboenden kvar. Personer som bor kvar i äldreboendeformen har fortsatt stöd.

Nyinflyttade till Trygghetsboendet har, som i alla övriga Trygghetsbostäder, inget annat kommunalt stöd än hemtjänst eller andra biståndsbedömda tjänster, privata tjänster kan givetvis förekomma.

Levereras varm mat till boende träder Livsmedelslagen in och kräver särskilda insatser varför Kommunen inte kan bidra med detta. Däremot menar man att ”hjälp med bricka till bordet i matsalen vid lunchinköp ska man lösa”

Vi erfar att informationen inte nått all och har också bett att man ser över information till såväl personal, boende som anhöriga

Wivianne Johansson SPF Elin KPR-representant

SPF Elins Äldrepolitiska grupp

Dialog med chefen för Vård och Omsorg i Skövde Kommun
SPF Elins Äldrepolitiska grupp har haft en givande dialog med den nye
Vård och Omsorgschefen i Skövde Kommun, Magnus Schedin (MS)
Inte oväntat ser han, liksom vi, rekryteringen av personal med rätt
kompetens som den största utmaningen framöver, när antalet äldre blir allt fler
medan antalet yrkesverksamma sjunker.
Vad ska vård och omsorg konkurrera med? Att erbjuda behövande
människor bättre livskvalitet ger en stolthet i arbetet, något som många
anställda uppger som avgörande för deras yrkesval.
Men det krävs också att vi ser över hur vi arbetar. Använder vi vår personal på rätt sätt?
Kan vi frigöra tid för våra sjuk- och undersköterskor om vi renodlar deras arbetsuppgifter till det de är utbildade för?
Kan samspelet med regionens primärvård och specialistvård, som idag fungerar mycket bra,
utvecklas ytterligare?
Använder vi de digitala hjälpmedel som kan effektivisera arbetet?
Detta är exempel på frågor som man arbetar med.
Samspelet med Regionen fungerar idag mycket bättre, framhåller MS.
Kan kommunens undersköterskor t ex ägna mer tid åt arbetsuppgifter de är utbildade och anställda för. Liknande synsätt inom hemtjänsten har redan lett till att en ny grupp anställda inrättades som utför andra
uppgifter, Servicetjänster, som det inte krävs vårdutbildning för.
Nackdelen för den äldre kan dock bli att hen möter många olika ansikten, vilket kan upplevas negativt.
Digital teknik var ett annat ämne som MS tog upp.
Här finns också möjligheter att rätt använd digitala lösningar kan frigöra arbetstid för personalen.
Här arbetar man bla med att ta fram en nationell standard för olika hjälpmedel.
Utbildning och information om vad digital teknik kan erbjuda äldre och personal måste också arbetas vidare på.
SPF försöker på olika sätt informera sina medlemmar om bra IT- hjälpmedel etc.
Detta är mycket positivt anser MS. Han ser gärna ett utvecklat samspel mellan kommunen och pensionärsföreningarna för att skapa en god äldrevård i framtidens Skövde.
Något vi naturligtvis gärna deltar i.
Han pekar slutligen också på att vikten av att vi alla visar mänsklig medkänsla med människor i vår närhet. Personal i hemtjänst t ex är inte där hela tiden och kanske inte ser hur det egentligen står till.
Alla har heller inte anhöriga som kan bistå.
Uppmaningen från MS är tydlig ” ser ni att någon behöver hjälp Ring biståndsbedömarna” som kan gå vidare och se vilken hjälp som kan behövas.

Gratis buss 70
Fullmäktige i Skövde har fattat beslut om att ändra gränsen för gratis busskort från 75-70 år. På våra frågor om när det träder i kraft får vi inget klart svar. "Förhoppningsvis innan sommaren" är det sista beskedet. På fråga om varför det dröjer är svaret " Regionen och Västtrafik har inte fattat nödvändiga beslut ännu " Vi bevakar frågan i Äldrepolitiska gruppen.

Verksamhetsberättelsen för 2023
SPF Seniorerna Elins Äldrepolitiska grupp har arbetat i nära samarbete med styrelsen. Arbetet inriktas främst mot kommunala frågor, som berör och påverkar äldres situation. Vi är också aktiva i Distriktsstyrelsens Äldregrupp där vi under året arbetat med att ge samlad kunskap till våra KPR-ledamöter. Projektet fortsätter 2024.

Vi samverkar i flera projekt med Skaraborgs Hälsoteknikcentrum kring bla forskning och utveckling av digitala hjälpmedel för äldre. Ett exempel är en pilotstudie av Mobila larm där avsikten är att möjliggöra användande av larm även utanför bostaden. På Hälsoteknikcentrum deltar vi också i ett projekt kring en app som samlar all information om vård, omsorg och larm kring enskild individ. Önskemål om att slippa leta efter kontaktuppgifter på flera olika ställen när det gäller vård och omsorg ligger till grund för projektet.

Vi har under året analyserat SPFs Hemtjänstindex 2022 och fört samtal om dess resultat för Skövde Kommun med Vård- och Omsorgsnämndens ordförande vid två tillfällen. Vid samtalen har också frågor kring personalförsörjning stått i fokus. Hemtjänsten testkör också 35 tim arbetsvecka i syfte att minska sjukfrånvaro och bibehålla personal och på sikt minska antalet olika personer vid hembesök.

Ett beslut om sänkt ålder för gratis resor för äldre från 75 till 70 år ska nu införas under 2024, en fråga som vi har drivit i flera år i våra kontakter med politikerna. Att vi nu fått gehör för vårt krav är vi glada över.

SPF Seniorerna ELIN arbetar bl a för att påverka opinion, politiker och tjänstemän för att på bästa sätt hävda pensionärernas intressen i Skövde.

SPF Seniorerna verkar såväl lokalt som regionalt och centralt för en bra äldrepolitik. 
T ex bra pensioner, tillgång till lämpliga äldrebostäder, en god vård och omsorg, individuell valfrihet och en värdig ställning i det svenska samhället.

ELIN:s äldrepolitiska grupp har till uppgift att identifiera och prioritera frågor som är viktiga för Skövdes äldre medborgare och att söka former för och bedriva opinion i dessa mot såväl allmänhet som beslutsfattare och tjänstemän i kommunen.
Vill du veta mer kontakta Wivianne Johansson 070-259 44 55.

Vi vill påverka genom att belysa på vilket sätt olika politiska/kommunala beslut påverkar vår åldersgrupps vardag. Vi träffar beslutsfattare på olika områden och kan ge SPF Seniorernas syn på vad som är viktigt, vad som saknas och vad som upplevs som en bra levnadsstandard på äldre dar.
På denna länk kan du se vad vi arbetar med i form av kortare noteringar. Några av oss är också alltid med på våra medlemsmöten, Fråga oss gärna!
Hör av dig till någon av oss! Dina erfarenheter, ideér och tankar om hur det är att vara äldre i Skövde är viktiga!
Vill du vara med och påverka de äldrepolitiska frågorna?
Skicka ett Mail till: johansson.wivianne@gmail.com

Deltagarna i gruppen är:
Wivianne Johansson johansson.wivianne@gmail.com 070-259 44 55,
Gunnar Hedberg toguhed@gmail.com 0706-53 27 77,
Sture Ljungqvist sturelj@hotmail.com 0705-45 54 40
Iris Saari iris.saari@gmail.com 072-743 59 80
Rune Kjernald rune@kjernald.se 0733-96 01 30

Den 24 aug startar Äldrepolitiska gruppen upp sitt arbete.
Högst på dagordningen står Skövde Kommuns arbete utifrån Hemtjänstindex. Vad anser kommunen att man behöver åtgärda och
Hur går man vidare.Interjuver vi gjort med omsorgstagare pekar bla på besök av många olika hemtjänstpersonal.
Många okända ansikten och man hinner aldrig lära känna någon och ingen har tid att byta några ord.
Nu har det varit semestertider med ett antal vikarier på plats, vilket naturligt också påverkat situationen.

Kommunens huvudfråga är personalsituationen.
Hur attraherar man personal att söka jobb inom sektorn och på vilket sätt får man personal att stanna kvar.
Många undersökningar visar på att antalet omsorgsbehövande kommer att öka kraftigt medan tillgången på arbetskraft kommer att minska.
Hur blir man en attraktiv arbetsgivare, en prioriterad uppgift för hela arbetsmarknaden. Tips för omsorgen finns att hämta i Hemtjänstindex.
Har ni funderingar , tips eller frågor eller kanske vill träffa oss och dryfta någon fråga som berör oss som åldersgrupp nu eller framåt, kontakta oss ni är så välkomna.

Testpersoner till tekniska hjälpmedel sökes.

SPF Elin samarbetar med Skaraborgs Välfärdstekniska centrum på Högskolan i Skövde. Här arbetar forskare med att testa olika tekniska hjälpmedel för äldre. Målet är att vi ska bli självständigare och få underlättande verktyg och kunna bo kvar hemma längre. Jag (Wivianne Johansson)är kontaktperson mot Högskolan.

Under en längre period har vi tillsammans med högskolan bildat testgrupper som har möjlighet att ge forskare och innovatörer både ett VAD och ett HUR ur användarperspektiv. Vilka behov, möjligheter, svårigheter ser vi att vår åldersgrupp har och hur vill vi att det ska fungera. För att vara ett underlättande verktyg i vardagen.

Just nu testar vi mobila larm, larm som fungerar både inne och ute, utan extra dyrbar utrustning, eller att man måste byta larm när man går ut. Ute i landets kommuner finns idag ca 220 tusen larm, men bara ca 1600 mobila, trots att vi vet att ett mobilt larm skulle ge många fördelar bl.a. minska det sociala utanförskapet..

Omvårdnads-personal från bl.a. kommunerna i Grästorp, Vara , Göteborg och Jönköping och vår testgrupp har och fortsätter att lämna våra synpunkter på hur vi upplever att ett mobilt larm skall fungera, manualer, användarenkelhet , individuellt anpassade funktioner automatiskt larm vid fall mmmm.

Nu vill vi gärna utöka testgruppen ytterligare, och du är varmt välkommen att vara med. Vi träffas ca 1 ggr per månad och testar olika larmfunktioner däremellan. Ingen förkunskap krävs bara en smartphone. Alla våra föreningar kan delta och har du någon bekant som vill vara med men inte är medlem i SPF så är han/hon också välkommen.

Vi behöver också fler testare, till ett nytt projekt som handlar om att bygga en plattform/en app där allt som rör en individs olika hjälpbehov finns. Vid kontaktbehov ska det vara en knapp att trycka på ett samtal att ringa. Behovsanpassad utifrån enskild individ. Testgruppen kommer att genomföra workshops tillsammans med personal från olika professioner, sjukvård, hemtjänst , socialtjänst m. fl.

Hör av dig till Wivianne Johansson johnsson.wivianne@gmail.com tel 0702594455

Stoppa bedragaren
Tips till Dig som inte hade möjlighet att besöka Seniormässan 4 okt 2023!

Polisen vill ha in anmälningar om bedrägligas mail, telefonsamtal eller sms. 
Alldeles för få anmäler säger man och” möjligheten att spåra ökar med antalet anmälningar”. 
Man vill också följa utvecklingen av de metoder som bedragarna använder. 
Klicka inte på några länkar men radera inte meddelandet innan du kontaktat polisen.

Ring 114 14 om du misstänker att någon försökt lura dig eller utsatt dig för ett brott.

Polisen tipsa också om hur du lätt kollar om du är kapad.
Sök på säkerhetskollen.se och följ instruktionerna för gratis säkerhetskontroll.

Pilotprojekt i Skövde kommun

Skövde kommun har startat ett pilotprojekt för personer med behov av trygghetslarm som vill känna sig säkra trygga och säkra även utanför hemmet.

Man vill undersöka möjligheterna att erbjuda alla medborgare ett trygghetslarm som fungerar både i bostaden och utanför hemmet.

Det krävs en biståndsbedömning, men man säger att ”bara att man känner sig osäker för att ex ta en promenad eller gå till affären, är orsak nog”

Du får en klocka att bära runt handleden, den fungerar som en telefon till larmcentralen och har en GPS-funktion som visar larmmottagaren var du är.

Ring Biståndsbedömaren och berätta om ditt behov. Priset kommer att vara 392 kr per månad. Har du redan annan biståndsbedömd verksamhet läggs den till denna. 
Detta är ett pilotprojekt så platserna är begränsade, men viktigt att vi anmäler intresse och ser till att projektet blir verklighet för alla.

Biståndsenheten söker du på Kontaktcenter på telefon 0500-49 80 00.

Du kan också få hjälp med kontakt via Verksamhetsutveckling mail sara.lagergren@skovde.se

Ha en fin höst Wivianne Johansson
SPF Elin Äldrepolitiska gruppen