Vandringar hösten 2017

ELIN:s senioranpassade promenader med eller utan stavar och/eller hund företas normalt på tisdagar med start från olika utvalda platser med tanken att utflykten ska ge något mer än bara motion och trevlig social gemenskap. T ex naturfenomen, anslående utsikt eller plats med intressant historia eller är på annat sätt kulturellt intressant.

2017-08-22 Billingen
Höstens första promenad utgick från Hagenstugan på Billingen. Åtta Elin-medlemmar njöt av de vackra vädret.

2017-08-29 I Södra Ryd.

Det var 9 Elin-medlemmar, 6 kvinnor och 3 män, som under Gunnel Lindvalls ledning promenerade runt i Södra Ryd, genom olika bostadsområden och i skogen norr därom. Hemma hos Gunnel bjöds det på utsökt äppelkaka med vispad grädde till kaffet.

2017-09-05
10 st. Elin vandrare gick under Kurts ledning från Coop över Aspö och Ulvksbackarna. Vi studerade kamelanskapet och Kurt berättade hur de hade bildats under istiden då sprickor bildats i isen och sand och sten störtat ner och bildat kullarna.

Att kullarna var höga märktes när vi gick på stigar i naturreservatet. Här växer stora ekar, fågelbär hassel och massor av svamp. Kurt visade på svampar som var ätliga och vilka man inte skulle plocka. En härlig tur i närmiljön



Den viktiga fikastunden.

Varnhem 2017-09-12.
Sju Elinvandrare samlades i höstrusket dvs regn och blåst. Vi började fundera om vi skulle ställa in vandringen. Men nej så enkelt får det inte vara för oss pensionärsvandrare.
Mot Varnhem, väl där skulle vi ge oss av när en av oss inte hittade bilnyckeln, ingen nyckel så långt ögat kunde se. Ett mysterium, alla letade, vi tömde fickor, handskfack mm. Till slut hittades nyckeln. Alla skrattade igenkännande. Vädret hade hunnit ändra sig - nu sken solen och efter en fem km lång vandring i Varnhems vackra natur, fick vi dricka det efterlängtade kaffet på Klostercaféet.

Vy från Varnhem.

ELIN:s Varnhemsvandrare förutom fotografen Britt-Marie.

2017-09-26 Hene/Skultorp.
Dagens promenad med Elins vardagsvandrade gick i naturreservatet vid Hene/Skultorp. Här har vi vandrat flera gånger tidigare men årstid, väder, vind och vem man vandrar tillsammans med gör upplevelsen av naturen annorlunda varje gång. Vi tittade naturligtvis på "Linnes sten", denna sten vid/över Risängsbäcken som enligt sägnen lades ut för att denne gigant till vetenskapsman lättare skulle kunna tag sig över bäcken.
Dryga fem km lång blev vår vandring och som vanligt hade vi trevligt och skratten avlöste varandra.

2017-10-03 Vid Rankåsen.
Under sommaren 2017 blev Rankås i Tibro utsedd till Sveriges bästa motionsspåranläggning. Dit hade vandringsgruppen förlagt oktobers första vandring. Det var 9 glada vandrare som njöt av den vackra naturen med sköna stigar som gick upp och ner. Längs stigen fanns skyltar som beskrev hur inlandsisen skapat naturen i området. Den medhavda matsäcken intogs nere vid vindskyddet vid Tjurum, ett vindskydd som Tibro SMU Scouter ordnat. När vi återkom till Skövde kom regnet.

2017-10-10 På Billingen.
Vid Hagenstugan samlades i dag 5 vandrare. Vi gick stigar och vägar bort till Ryds grottor där vi hade en ordentlig fikapaus och njöt av utsikten. Medan vi var där såg vi hur en drönare kunde flyga över klippkanten och fotografera. Tillbaka gick vi Billingeleden och hittade lite kantareller.

2017-10-17 Tranebergssjön runt.
Vandringen den här veckan startade på Ranstadsverkens parkering. Därifrån fortsatte vi, 10 stycken Elin-medlemmar, ner till Tranebergssjön, den sjö som bildats av dagbrottet, där man försökte utvinna uran ur berget på 1960-talet. Vandringen gick söderöver uppe på de skapade höjderna runt sjöns sydända innan vi vände norrut på andra sidan av sjön. Efter drygt 2 km hittade vi en stenmur där vi kunde ha fikapausen. På stigar och småvägar rundade vi därefter sjöns norrända och kom senare tillbaka till parkeringsplatsen.

Dagens vandrare mot en kuliss av höstlöv.

Bästa fikaplatsen, tyckte Lars.

Höst=svamptider. Vad kan detta vara för svamp? En gul svamp med skivor och strumpa under. Gunnel och Gunnar diskuterar!

2017-10-24 Simsjön.

Dagens vandring gick runt Simsjön förbi Ryttmästarbostället där Karl XII sitter på en pinne.


2017-10-31 Vandring runt Karstorpssjön.
Nu är hösten här, men inte hindrar årstiden 11 promenadsugna Elin medlemmar att ge sig ut i naturen. Litet sol fick vi när vi gick Karstorps sjön runt. Vindstilla och vackert var det. Nya soffar har Skövde Kommun placerat ut så de fick vi inviga. Det var inte första gången säkert fjärde eller femte gången som vi promenera runt sjön. Vi kan kalla det återseendets glädje.
Som alltid glada och trevliga deltagare, om det är så att glada skratt förlänger livet blir vi alla mkt gamla.

Dagens vandrare.

Höst vid Karstorpsbäcken.

2017-11-07 Nära Skultorp.
Tisdagens vandring företogs i Skultorp runt Brattsjön och Skultorpssjön i det underbara höstvädret med klar sol och högt i tak. Fikat intogs vid Hästabryggan, där militärens hästar tidigare brukade bada. Lars ledde vandringen runt sjöarna. 15  vandrare gick runt sjöarna och njöt av solsken och frisk höstluft.

2017-11-14 Trädgårdsstaden runt.
Sex Elin-medlemmar gick höstens näst sista organiserade vandring, som utgick från Julas parkering genom Trädgårdsstaden bort mot Horsås och sedan tillbaka till Jula på andra vägar. På platsen för fikat hittades intill ett träd en "napp-burk" där barn lagt ifrån sig sina nappar.


2017-11-21 Guidning i Skara.
Terminens sista promenad med Elinvandrarna gick till kulturstaden Skara. Där guidades vi utomordentligt kunnigt och fängslande av f d stadsarkitekten Östen Andersson i domkyrkan och området utanför kyrkan där vi bl a tittade på biblioteken och gamla katedralskolan. Helgo Zettervall har varit en drivande arkitekt kring och i dessa kulturbyggnader i staden.
Vi avslutade utflykten med en gemensam lunch på hotell Jula där vi också passade på att beskåda konstverk av Bengt Lindström, Carl Larsson, Bruno Liljefors och inte minst Anders Zorn.

Östen Andersson berättar om domkyrkan.



Vid krönikebrunnen på Stortorget.