Vandringar 2019

Vandringar våren 2019

2019-06-11

En så vacker vandring vi Elin medlemmar gjorde på naturstigen till Roparudden vid Läckö slott

 Uppställning med slottet i bakgrunden

Härlig natur, lite knaggligt här och var.

Vid fikapausen berättade Lars om seglatser han gjort i Vänern

Det var skönt att ta igen sig en stund

 Vackra blommor nedanför slottet        "Vi hade i alla fall tur med vädret"

 

2019-06-04

Under Britt-Maries ledning vandrade 14 personer längs sjön Örlens strand

på sandvägar,

uppför en brant backe till Ejdebäcks stuga

där det prunkade av rododendron i alla färger

och vi bjöds på en underbar rabarberpaj

och på återvägen stannade vi till vid Ransbergs kyrka med den fina klockstapeln.

2019-05-28

I strålande väder kom tio vandrare till Gudhem och fick en levande guidning i Klostermuseet.


Gudhems kloster räknas som ett av Sveriges allra första kloster efter Vreta kloster (1100) och Alvastra kloster (1143).

 

En kopia av Katarina Sunesdotters gravhäll, en kvinna som dog 1252 och som donerade gods till klostret, finns i museet

 Klostret förstördes 1529 och ruinerna grävdes fram i etapper från 1928 fram till 1969.

Vi gick fel och kom till Forentorp där vi hade en skön fikapaus i en sluttning

Vi hittade leden och kom så småningom till Ingatorp. Leden var omlagd så vi kom inte ut på det planerade stället. Därför blev det en lång vandring på vägen  till Sätuna.

Väl framme var det skönt att sitta ner, vi var trötta.

 

2019-05-21

Vandring Mullsjön runt under ledning av Erna.Hotande regn vände till strålande sol och 25 grader varmt när vi vandrade 8,5 km runt sjön.

Svettigt tyckte även Molly som svalkade sig i sjön.

Framme vid Stämmorna och Hjo ån fanns en fisketrappa som vi tittade på. Vi passerade många fina lång grunda badstränder med härlig sandbotten .

Sällan smakar fikat så bra som när man sitter tillsammans med trevliga pensionärer och diskuterar allt som finns i vår fantastiska natur!

2019-05-14

Vandring i Kullabolet Skultorp under ledning av Lars. I sol vandrade 13 st. Elin vandrare över de blomrika kullarna .Backsippor, gullvivor, jungfrulin, blodrot och gökärt var några av de växter vi såg.

 

Vilken njutning att sitta och fika i en backe full med gulsippor och diskutera blommor. Är det blodrot eller?

Tillbakavägen gick genom Oxadrevet mot fornbyn där vi tittade på den fina kryddträdgården. En av sevärdheterna i Skultorp.

2019-05-07

Vi vandrade på Högsböla äng och vidare söderöver genom gröna mattor av ramslök till Silverfallen.

Fikat smakade bra innan vi vände åter . . .

 

 

. . . till parkeringsplatsen vid Högsböla äng.

2019-04-23

I strålande sol vandrade 13 st, under Kurts ledning, Stenhuggarstigen i Lugnås.

 

I en historisk trolsk miljö var det inte svårt att känna hur folk fått slita för sitt uppehälle.

Det var munkarna som på 1100-talet startrade brytningen ac kvarnstenar i Lugnås. Cistercienseordnes munkar sändes från Alvastra  först till Lurö och sedan till Lungås för att slutligen grundlägga Varnhems kloster 1150.

De här stenarna väger mellan 2 - 3 ton styck, så de går nog inte att rubba.  De drogs på vagn av 2 - 4 hästar upp till 12 mil och exporterades både till Europa och Amerika.

Efter lite letande kom vi fram till Klosterängen.

Kurt visar oss klostrets brunn, som fortfarande finns kvar.  Äntligen fika!  En relativt kort promenad i underbar natur.  Nu vet vi lite om lugnåskvarstenarna, som slutade brytas 1919 och bestod av den speciella Lugnås-gnejsen.  Vi blev också inspirerade att leta mer om klostrens historia.

 2019-04-16 Ryds ängar

14 personer vandrade i Ryds ängar

Ramslöken har börjat komma upp


2019-04-09 Axevalla hus

I en nästan nollgradig kyla gick vandringen över den storslagna heden Axevalla hed till Axevalla hus.

Axevalla hed var mönstrings och möteplats för Kunglig Skaraborgs regemente åren 1729-1913.

Gunnar som var dagens ledare berättade om Axevalla hus som näms första gången 1278 Avevlla hus var med sitt läge på en udde i Husgärdesjönen ur försvar synpunkt väl vald plats. Kanske en av de starkaste fästena i Sverige under sin storhetsti. Det var vä anpassat till såväl rytteriet uppträdande som dåtidens nya vapen armborstarna.

Utmed sjön finns en pålrad från 1288 bevarad. En vallgrav och förborg skyddar även huvudborgen.

Fullt av vackra träd klär borgen.

Vilka gymnaster dehär pensionärerna är som klätrar upp och nedför de branta sidorna på borgen.Men vad gör man inte för att hitta bästa läplatsen i solen!

Finns det något vackrare än vår natur i den här trakten. Borgen, träden, vilda blommor, hästar och sjön. Husgärdessjön som en gång gick ända upp till Eggby, Höjentorp och hade förbindelse med Hornborga. 

Denhär vandringen får vi nog njuta flera gånger av. 4km i strålande sol. Spår av bökande vildsvin var intressant att se. Historian om Axevalla hus är inte så många som känner till. En lyckad utflykt!

2019-04-02 Hindens rev
12 st Elinvandrare tog bilarna till Kålland och Hindens rev.En vandring på 4km på en stig som ringlar mellan rötter och klapperstenar. Man ser resultatet av stark vind i form av brutna och pinade trädtoppar.


Vi kommer till Båken som är ett sjömärke i form av en gammal fyr utan ljus.

De gamla sägnerna hävdar att revet är en kärleksbro för jättar. Vetenskapen säger att det är en randmorän skapad av inlandsisen. Resultatet blev en lång och smal landtunga som fortsätter i form av ett undervattensrev till Dalslands kust
Där kallas revet Hjortens udde.



Sjön suger och äntligen fika!

Ibland lyckas man samla gruppen innan promenaden tillbaka togs i smågrupper. Nästan 8 km över stock och sten är inte dåligt av pigga pensionärer.

2019-03-26 Hentorp

Åter dags för Elins vandringsgrupp att vandra i vår närmiljö. 16 st gick på stigar till Hentorps gravfält som är bland det stösta i skaraborg. Få av oss visste inte om det och vi skulle att informationen var bättre.

Så småningom kom vi fram till Getaryggen, där det blev lite klättring uppför. Där blommade både blåsippor och lungört. Kurt berättade för oss att Getaryggen bildades när inlandsisen drog sig bort och sand och sten drogs med i sprickorna och bildade åsar. Därav namnet Getaryggen.

Fika på den branta sluttningen var inte helt lätt upptäckte dagens fotograf.En rullande tur ner blev det...

Bland blåsipporna njöt vi av solen.



Sista sträckan gick genom Källegården där det fanns små välskötta odlingslotter.Där blommade julrosor ,vintergäck och iris. Många pauser för att studera bl.annat blommor gjorde den 5km långa prommenade innehållsrik.

2019-03-19 Ryds ängar 

Vi samlades vid parkeringen Ryds ängar för att vandra på stigar nerför sluttningen mot Skåningstorpskärret . Gunnel som var dagens ledare berättade om Hasseln som i år blommar mer än vanligt med sina hängen i gult .Hon blommorna, som är mycket oansenliga, får busken att skifta i rött.

Ett riktigt äventyr var vandringen denna gång i ett kuperat och även vildvuxet naturområde.

Så hittade vi då de första Blåsipporna!


På en solig plats ,där det sommartid växer orkidéer, njöt vi av fikat. Här var det inte många som varit tidigare. Det finns många platser vi i vandringsgruppen fortfarande kan upptäcka i Skövde. En 5 km lång vandring var det.

2019-03-12 Kalksjön

På vandrinsleden från Sotaliden förbi Lilla Stolan ner mot kalksjön gick vandringen denna fina vårdag . Vi såg rester av bolags hus och gruvgångar.

Naturen gör sina egna konstverk. Lore beundrar istapparna på bergväggen.

Mellan 1909-1915 bröt man och utvann Radium ur mineralet Kolm. Det bröts även kalk till både lantbruket och Cement.

Efter lite klättring över nedfallna träd och färister kom vi fram till Kalksjön. Flera av våra vandrare berättade att här brukade det vara musik på Billingen sommartid. En perfekt plats att avnjuta fikat på innan det var promenad till bilarna. 12 nöjda vandrare som gick ca.5 km

2019-03-05 Karstorpssjön runt




Dagens Elin promenad Karstorps sjön runt gick i kung Bores tecken. Trots moddiga stigar, att stömstaren lyste med sin frånvaro, att kanadagässen nästan fruset fast i isen och inget kunde vi göra blev det en härlig stund i naturen.

2019-02-26 Skultorp

I ett underbart vårväder startade vi 14 st. Elin medlemmar en vandring från sjötorpasjön genom ett omväxlande Came lanskap I Skultorp. Vi passerade 3 andra små sjöar som Brattesjön, Kroksjön och Lillesjön.

Backe upp och backe ner . Bra träning!

Ett så vackert och omväxlande landskap! Mycket prat i små grupper var det i solskenet....

Den efterlängtade kaffestunden hade Lars planerat att vi skulle dricka vid hästabryggan Sjötorpasjön. 6 km kändes lätt att vandra i det fina vädret!

2019-02-19 Stadsvandring

Stadsvandring med Lars som berättade om olika murnings och utsmyckning av hus. Vasagatan, Drottning gatan och ner mot kulturhuset fanns mycket att visa på.

Fasaden är renoverad men här studerar Erna och Gunnel hu det såg ut en gång

Carl Milles Flöjtspelande Ängel var vi alla förtjusta i . Den är bra placerad med riklig grönska runtom under blomperioden.
Nu har det nästan blivit en tradition att avsluta vår stadsvandring med fika på Henrys. Det smakade gott efter 4km vandring

2019-02-12 TrädgårdsstadenEtt glatt gäng på 14 st. vandrade från Coop Forum runt i den starkt växande trädgårdsstaden. En helt ny stadsdel har vuxit fram med radhus , villor och lägenheter. Även senior villor finns.Nästan vårkänsla kändes det som när vi fikade i en snöfri södersluttning. Solen strålade över 14 st Elin vandrare.Bosse och Sture studerar kartan över byggnationen i trädgårdsstaden. 

2019-02-05 Våmb

Den första vandringen 2019 fick på grund av blötsnö ändras till Våmbs kyrka.
Vi ( 8 st. Vandrare pluss en liten hund) gick den gamla järnvägen till Våmb.
Hur många vet att Våmb har hetat Va- hem, Väms by, Wämle, och Vårfruhem. Under vandringen passerade vi Våmbobäcken och Persberg,som är en gammal läkar och Disbonent villa, vars marker nu ägs av Cementa.
Inte tänkte vi på blötsnön när vi fikade och vandrade 4,2 km!