2024

Aktiviteter under 2024.

Lennart Green, f.d. musiker i ”Drifters” underhöll.

Till SPF Seniorerna Elins medlemsmöte den 24 april välkomnades de 90 mötesdeltagarna av dagens programvärd Eva Brodén, som gav en kort presentation av dagens program.

SPF ELINs arbetslag för dagen hade dukat upp ett vårligt bord och den gemensamma lunchen intogs under glatt samtal runt borden.

Föreningsordförande Karl-Gustav Larsson inledde med information om säkerhetskontroller av e-post och bra artiklar om hur vi skyddar oss mot bedrägerier av olika slag, samt puffade tillsammans med Peter Roos för information om hur man använder hjärtstarter och nyttan av att kunna HLR (hjärt-lungräddning).
Ny utbildning i HLR och hjärtstarter planeras till hösten.

ELIN:s KPR representant , Wivianne Johansson, gav information gällande skillnaden mellan äldreboende och Trygghetsboende och boendet på Bagaren som numera är ett Trygghetsboende.

Dagens gäst Lennart Green, medlem av Drifters mellan 1969-2010, bjöd på musikunder-hållning, allt från Tommy Steel och Bill Haley till Frank Sinatra.
Potpurrier gavs på svenska låtar och allsång, och inte minst fick vi tips på hur vi klarar många allsångsmelodier med bara en text att komma ihåg.
Gamla godingar gör att det spritter i hela kroppen, var ett av många positiva yttranden som hördes, utöver alla bravorop och applåder.

Ja visst, golvet gungade ordentligt när stunden avslutades med att publiken twistade glatt till gamla ”Lets Twist Again”.
Mötet avslutades som sedvanligt med Gujes populära lotteri.

Arbetslaget

Länk till filmen vi tog. Filmen ligger på Youtube: https://youtu.be/uy-H5Rpj5FU
Sorry! Får inte länken att fungera riktigt.
Markera länkadressen, vänsterklicka och lägg den på Öppna https:

Studiebesök på Veterinärmuseet i Skara

Den 18 april besökte 6 vetgiriga Elin-medlemmar Veterinärmuseet i Skara. Vår ciceron, veterinärmedicinsk samordnare Marte Rodal, gav oss en mycket informativ och engagerande guidning om museet.

Veterinärmuseet i Skara är en unik plats som ligger på Sveriges Lantbruksuniversitets campus i Skara. Det är en vacker byggnad som en gång var hem för Sveriges första veterinärskola, grundad 1775 av Peter Hernquist, en av Linnélärjungarna. Idag är det Sveriges enda veterinärmuseum och visar utvecklingen av veterinäryrket under 250 år genom utställningar och filmer. Museet, som nyligen fyllde 40 år, är verkligen en plats där man kan lära sig om djurmedicinens historia och utveckling i Sverige.

Efter detta mycket intressanta besök intogs en välsmakande lunch på Kråks värdshus.

 

Medlemsmöte 04-03.  Åska - myt och verklighet.
Ett föredrag med spänning på hög nivå.

SPF Seniorerna Elin hade medlemsmöte den 3 april med knappt 70 närvarande medlemmar.
Dagens programvärd Bo Harder inledde mötet genom att hälsa såväl mötesmedlemmar som mötets föreläsare Gunnar Sporrong varmt välkomna.
Ordförande Karl-Gustav Larsson gav därefter en kort information om kommande aktiviteter.
Den 18 april görs ett studiebesök på Veterinärmuseet i Skara.
Elins vårresa äger rum den 29 maj. Det är en dagsresa runt Vättern med besök på bl.a. Motormuseet i Motala och Ellen Key´s Strand.
På båda dessa ställen blir det guidade rundvandringar.
Efter en välsmakande lunch blev det dags för åska och blixtar. Gunnar Sporrong, amatörastronom och amatörmeteorolog, som han titulerar sig själv, höll ett mycket intressant föredrag om ”Åska – myt och verklighet”.
Gunnar förklarade på ett lättfattligt sätt hur åska och blixtar uppstår. En blixt är en urladdning mellan olika delar i åskmolnet eller åskmolnets nedre del och markens yta.
Vid urladdningarna från molnet värms luften upp extremt snabbt i den bildade blixtkanalen, till cirka 25 000 grader. Luften i kanalen blir därför lysande.
Vidare så sker en mycket snabb och kraftig expansion av luften, som gör att vi hör åskan dundra. Gunnar redogjorde för olika typer av åska som väderfenomen – värmeåskväder och frontåskväder, för att sedan avsluta sitt föredrag genom att tipsa oss om hur vi bäst skyddar oss mot blixten och ge exempel på vanliga missuppfattningar som människan har om åska och blixtar.
Det var en mycket uppskattad föreläsning, som föranledde många frågor från intresserade mötesdeltagare.
Mötet avslutades med Gujes lotteri med fina priser.
I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Gunnar Sporrong


Arbetslaget

Kurs i HLR och hur man använder en hjärtstarter
Den 19 mars genomfördes en kurs i HLR (hjärt-lungräddning) och hur man använder en hjärtstartare. Vid ett hjärtstopp pumpar hjärtat inte ut blodet i kroppen.
Med hjälp av hjärt-lungräddning (HLR) kan man manuellt pumpa runt blodet i kroppen.
Kraftiga bröstkompressioner i högt tempo samt inblåsningar kan ge tillräcklig blodcirkulation och syre tills professionell hjälp anländer.
Ju snabbare bröstkompressioner och inblåsningar startar, desto större är chansen att överleva vid ett hjärtstopp.
En hjärtstartare används när en person är medvetslös och inte andas.
Man ska alltid påbörja hjärt-lungräddning och larma 112 innan hjärtstartaren är på plats och kan användas.
Thomas Gustavsson från ”Ett hjärtsäkert Skaraborg” visade och instruerade de 15 deltagarna från Elin om hur HRL utförs och hur hjärtstarter används.
Praktiska övningar gjordes på dockor.
Deltagarna konstaterade efteråt att det var en mycket lärorik och viktig kurs.

2024-03-13 Musikunderhållning av Wienerkapellet från Töreboda.

SPF Seniorerna Elins hade medlemsmöte den 13 mars med drygt 100 medlemmar närvarande. Dagens programvärd Jan-Erik Andersson hälsade mötesmedlemmar och Wienerkapellet från Töreboda, som sedan svarade för underhållningen, varmt välkomna.
Ordförande Karl-Gustav Larsson började därefter sin information med att tipsa om en hemsida Betalningshjalpen.se, som har mycket bra information om hur vi kan bli delaktiga i vår digitala vardagsekonomi.
Information gavs också om kommande aktiviteter bl.a. ett studiebesök på Veterinärmuseet i Skara den 18 april och Elins vårresa den 29 maj, som är en dagsresa runt Vättern med bl.a. ett besök på Ellen Keys Strand.
Efter lunchen tog det 14 medlemmar stora Wienerkapellet över scenen.
Kapellets konferencier och sångare Lars Forsberg gav en kort historik om Wienerkapellet.
Han berättade att orkestern spelar inte bara wienermusik utan också musik från 40-talet och även en del nyare musik.
Kapellet firade 25-årsjubileum i fjol.
Under ledning av kapellmästaren Johnny Olofsson inleddes musikunder-hållningen med ”Wien bleibt Wien” och fortsatte sedan med ”I left my heart” med Lars som solist. Liselott Andersson, kapellets andra solist, framförde bl.a. ”Min soldat” och ”We´ll meet again”.
Mellan musikstyckena berättade Lars med stor inlevelse, en och annan rolig historia.
Efter det avslutande extranumret fick Wienerkapellet stående ovationer.
Det var en mycket uppskattad underhållning.
Mötet avslutades med Gujes lotteri med fina vinster.

Arbetslaget

2024-02-21 Årsmöte

SPF Seniorerna Elin har hållit årsmöte på Finnhovi i Södra Ryd.
Ordförande Karl-Gustav Larsson hälsade de 114 medlemmarna välkomna och gav en kort information om kommande aktiviteter, innan en kort parentation hölls över de medlemmar som gått bort under det gångna året. De hedrades med musik, ett tänt ljus, en tyst minut och diktläsning.
Innan själva årsmötet inleddes serverades en god räksmörgås av dagens arbetslag.
Till mötesordförande valdes Johan Ekström och till mötessekreterare Gunnar Hedberg.
Punkterna på årsmötets dagordning avverkades i rask takt utan att några större diskussioner uppstod. Nämnas kan att årsmötet beslutade höja den årliga medlemsavgiften från 300 kr till 320 kr. 
Den nya avgiften gäller fr.o.m. år 2025.
Till ny styrelse valdes ledamöter enligt valberedningens förslag. Till ordförande på ett år valdes Karl-Gustav Larsson och till omval för två år valdes Erna Jangenfelt, Kerstin Johansson och Gunnar Hedberg. Villy Bustad valdes på ett år (fyllnadsval). Ledamöterna Wivianne Johansson och Roland Gustavsson är sedan tidigare valda fram till årsmötet 2025.
Vid årsmötets slut avtackades ledamöterna Bengt Anderson från styrelsen, Inger Frykler och Eva Brodén från aktivitetskommittén, Solveig Josefsson och Rune Kjernald från valberedningen, samt Sture Ljungqvist som sedan flera år tillbaka i tiden varit föreningens representant i KPR (kommunala pensionärsrådet).
Efter årsmötesförhandlingarna var det dags för ett mycket uppskattat ”Musik-Qiuz”. Bo Harder och Roland Gustavsson hade satt ihop 10 kluriga frågor som hade beröringspunkter till musik och artister från svunnen tid (vår ungdom).
Frågorna presenterades på ett utmärkt sätt av Sheila Ingemarsson.
Efter det att tre vinnare korats avslutades mötet med föreningens traditionella och mycket uppskattade lotteri.

Avtackning av ledamöter

Musik-Quiz

Arbetslaget avtackas. Roger och Solveig saknas på bilden.

2024-01-31  Medlemsmöte

SPF Seniorerna Elins första medlemsmöte 2024, med ett 70-tal medlemmar närvarande, ägde rum den 31 januari.
Dagens programvärd Inger Frykler hälsade såväl mötesmedlemmar som mötets föreläsare varmt välkomna.
Ordförande Karl-Gustav Larsson informerade därefter om i närtid kommande aktiviteter.
Den 7 februari är det ”Fika på stan” och den 21 februari är det årsmöte.
Handlingar till årsmötet kommer att finnas på Elins hemsida den 6 februari och inbjudan skickas ut den 12 februari samt annonseras i SLA den 16 februari.
De uppskattade vandringarna startar den 20 februari och cykelturerna i mitten av mars.
Efter lunchen var det dags för dagens föreläsare att ta över ordet. Först ut var Maritha Larsson och Daniel Falkenskog från sektor Vård och omsorg, Skövde kommun. De informerade om hur anhörigstödet fungerar. Man vänder sig till den som stödjer och hjälper en närstående som har funktionshinder, är långvarigt sjuk eller äldre. Exempel på anhörigstöd (alla insatser är kostnadsfria) är enskilda samtal, anhörigcafé, samtalsgrupper, temakvällar, bad- och avslappningsrum (spa-paket) och återhämtningsfåtölj (massagestol).
Många frågor fick svar under presentationen.
Nästa föreläsare var biträdande professor i omvårdnad Catharina Gillsjö från Högskolan i Skövde. Catharina Gillsjö är projektledare för SHC (Skaraborgs Hälsoteknikcentrum).
SHC ger möjlighet att testa, utveckla och utvärdera produkter, metoder och tjänster inom omvårdnad innan de införs i vård- och omsorgsverksamheten eller andra områden. Exempel på produkter som testas/utvecklas är robotar i vardagen, mobilt trygghetslarm, Rolloguard (rullator med bromsande hjul), sängsensorer, digital välfärdsplattform för alla åldrar och trygghetssensorer i rum.

Mötet avslutades med Gujes uppskattade lotteri.