Cykelturer 2019

Cykelturer våren 2019.

2019-06-05

Dagens runda , som startade vid Dala kyrka, leddes av Margareta Blixt.  Första anhalten var Ingemo Källa.

Eva Karlsson berättad om Källakademin, om Ingemo källa och om de övriga källorna som finns runt Borgunda.

Vattnet var gott och alla som drack överlevde.

Fikat intogs i en skogsbacke innan

en avstickare gjordes till Kavlås, som ägs av familjen von Essen. Vackra byggnader.

Innan uppförsbacken till Kungslena passerade vi riksväg 26.

Sista stoppet var vid Kungslena kyrka.  Det var skönt med en paus.

2019-05-29

Den onsdagsförmiddagen cyklade vi under Britt-Maries ledning från Mölltorp till Karlsborg

Första anhalten var framför slutvärnet.

Vi fikade naturligtvis

Britt-Marie informerade om fästningen och om Karlsborg

för intresserade lyssnare innan vi återvände till Mölltorp.

 2019-05-23

 

Bosse ledde dagens tur från Varnhem via Norra Lundby kyrka till Axvall. Med utsikt över Axevalla hed berättade han om hur kung Karl XV deltog i militärövningarna på heden och om kung Karl IX, som införde det yngre indelningsverket i Sverige.

Intresserade åhörare

Fikapaus i Höjentorp.

Tack, Bosse,  för en intressant tur,

 

2019-05-16

Från Jonsboda trampade 11 Elin-medlemmar längs Göta kanal till Tåtorp.

 

Det kom en båt

Skön natur att cykla i.

Samling vid obelisken, en hög punkt invid kanalen.

Med utsikt utöver Viken intogs den medhavda matsäcken.

Måste vi cykla redan ??

2019-05-08

Under Ingvar Fredrikssons ledning cyklade vi från Axvalla travbanas parkering via Skånings Åsaka till Brunsbo Ängar.

 

Efter en välbehövlig fikapaus visade Ingvar ett antal växter och

berättade om varför gökärt heter just det för intresserade deltagare.

Sedan fortsatte vi till det gamla biskopssätet Brunsbo varifrån vi cyklade  på den gamla järnvägsbanken i medvind tillbaka till travbanan.

2019-04 25

Vi var 15 stycken som samlades utanför Frösve kyrka.  Innan vi startade cykelturen gjorde vi ett besök inne i kyrkan.  Den äldsta delen av kyrkan är från 1100-talet (västra delen)  1690 tillkom den östra delen och 1773 blev kyrkan tillbygd och utvidgad med dopkapell och sakristia.  1991 renoverades kyrkan och då fann man äldre originalfönster med väggmålningar föreställande Nattvarden.  I kyrkan fanns en mycket gammal dopfunt, huggen i sandsten. Över den sitter en gobelän, gjord av Gerd Allert.

 Cykelturen, i lite grått men behagligt cykelväder, gick via Herrekvarn och Erikstorp till Ulvåkers gamla järnvägsstation.Den öppnades 1920 och i juni 1973 slutade tågen stanna där.  Den 1:a maj 2014 öppnades stgationen för en dag i samband med ett jubileum.

Färden gick sedan vidare förbi Sörbylunds kraftstation, som fortfarande är i drift,  till Åbrovallens fotbollsplan, där det blev en efterlängtad fikapaus i glada vänners sällskap.

Sista etappen gick via Stöpen tillbaka till kyrkan i Frösve.

2019-04-18

Skärtorsdagen cyklade 13 st på småvägar från Häggums kyrkan till Naturum Hornborga.  Efter fikapausen tittade vi på utställningen i Pagoden innan återfärden påbörjades via Bolum.

2019-04-10

Det var kallt och snöigt.  Inget skönt cykelväder.  Kurt fick inte någon cyklist med sig på den tänkta rundan.  Inställt.

2019-04-04

Bosse Harder ledde dagens cykeltur.

2019-03-28 Skövde med omnejd


Hela 18 senior-cyklister stod på startlinjen vid Coop Forum, när SPF Elins Cykelturer med kultur startade för säsongen. Vädret var strålande för en cykeltur. Kurt Gunnarsson hade
som uppgift att leda cyklisterna runt i Skövde med omnejd.
Första stoppet gjordes vid Ryds Kyrkoruin. Ruinen grävdes fram på 1930-talet och då fann man bl.a. en dopfunt och en liljesten, som nu förvaras S:t Matteuskyrkan i Södra Ryd. Troligen förstördes kyrkan från 1100 talet av danskarna på 1500-talet.
Nästa paus tog vi på gamla Törebodavägen och där kunde vi se att arbetet med etapp 3 av Trädgårdsstaden är i full gång. Nämnas kan att man kommer att kunna parkera direkt intill varje radhus, som byggs, och där finns ett elutag för laddning av elbilar. När alla tre etapperna av Trädgårdsstaden är utbyggda kommer uppemot 4000 människor att bo där.
Fikapaus tog vi i solskenet nära Trädgårdstaden 2. En bro håller på att byggas över Mellomkvarnsbäcken. Innan bron finns en eller rättare sagt fanns en Bäverdamm. Tyvärr
har fördämningen brustit och vattnet har nästan försvunnit i dammen. Det fanns färska spår av bäver så kanske kommer dammen att återskapas. Det får vi hoppas. Nu var det dags att återvända till startplatsen. Cyklisterna tycktes nöjda med cykelturen och klarade av den med bravur. Nästa cykeltur går till Klagstorp och leds av Bo Harder.D