Sommarresa till Dalarna

Sommarresan i år gick till Dalarna med Västerbergslagen.

  • Humleodling på Staberg

Det var regntyngda skyar när vi lämnade Falken i Vintrosa vid 7 tiden på morgonen den 13 juni.

Efter att ha hämtat upp alla som skulle med så var vi 47 personer. Trevligt att så många följde med.

Vår resa gick mot Dalarna och vårt första stopp var i Grängesberg. Vi besökte Disponentparken och kunde inmundiga kaffe och fin smörgås i Disponentvillan. Efteråt kunde man se sig om i parken.

Resan gick vidare genom skogar och byar. Vår chaufför berättade intressant hela tiden vad vi passerade och hur det varit använt tidigare. Vi kom till Grangärde, där vi besökte Grangärde Musteri och kunde göra inköp av mycket fint och gott i deras gårdsbutik. Vi åkte vidare och kunde njuta av vackra Dalarna med berg, skogar, åkrar och ängar. I Falun började vi med att besöka Dalarnas museum. Där fanns mycket att beskåda, allt ifrån Hagströmsgitarrer, Carl Larssontavlor, folkdräkter och dalahästar.

Så här långt komna så drog det i tarmen och vi åkte till G:a Staberg och åt en fin buffé med mycket god mat, smaklig efterrätt och kaffe. Efter maten hann vi med en promenad i barockträdgården och ett besök i Lottas Bod. Stabergs bergsmansgård är en del av Världsarvet Falun.

Mätta och belåtna åkte vi vidare till Sveden, St. Tuna. Där ligger Sahlins strutsfarm. Vi hälsades välkomna till gården och fick information om deras verksamhet som nu firar 25 år. Kaffe och bakelse gjord på strutsägg. För information, ett strutsägg motsvarar ca 24 hönsägg. Vi handlade i deras gårdsbutik och som avslutning tittade vi på strutsarna och de veckogamla kycklingarna.

Efter det här vände chaffören bussen hemåt. Vi var hemma ca 19.30 och alla var mycket nöjda med resan. Till och med hade vi haft vädergudarna med oss och det var uppehållsväder varje gång vi gick ur bussen.

Tack till Göran Isaksson för ditt engagemang i att ordna resan.