SPF Norgeresa 21 - 25 juli 2018

Få länder i världen bjuder oss på en så underbar och kontrastrik natur med blanka
fjordar, skimrande insjöar och dramatiska fjäll som Norge. Längs vår väg mötte vi
pärlor som Atlanthavsvägen, Trollstigen, Geirangerfjorden, Kristiansund och
Romsdalen. Vyerna under denna resa var fantastiska. Detta var en resa med upplevelser som aldrig kommer att glömmas.
Resan genomfördes i samarbete mellan SPF-distrikt Kronoberg och Ryssbybygdens buss.
Reseledare och guide var Boris Salomonsson.

Norgebilder:    

Resans program: Dag 1. Vi avreser tidigt på morgonen från hembygden mot Halmstad och fortsätter på E6:an norrut till Svinesund. Därefter vidare på norska vägar mot Oslo och längs med Norges största sjö Mjösa. På lämpliga platser rastar vi för fika och lunch. Vi reser sedan genom den storslagna Gudbrandsdalen med OS-staden Lillehammer. När vi kommer till Otta är vi framme vid dagens mål for inkvartering och gemensam middag på Thon Hotell.
Dag 2. Efter en god frukost tar vi plats i bussen för att fortsätte resan genonn Ottadalen mot Geiranger. Här möter oss sagolikt vackra vyer. I Geiranger blir det lunchuppehåll. Vi följer sedan Örnevägen där vi beundrar den vackra utsikten vid Örnesvingen innan vi kommer till Eidsdal for färjetur över Norddalsfjorden. Från Valldal går resan över fjället till den berömda Trollstigen med sina 11 hårnålskurvor. Efter busskaffe passar vi på att njuta av den enorma utsikten från de nya utsiktplattformarna innan vi fortsätter mot Andalsnes och ny färjetur från Afarnes till Sölsnes. Nu har vi inte långt till Molde och centralt belägna Quality Hotel Alexandra där vi inkvarterar oss för två nätter. Vi avslutar dagen med gemensam middag.
Dag 3. Efter frukost kör vi till utsiktspunkten Varden med den storslagna panoramautsikten över det berömda "Moldepanoramat" med 222 fjälltoppar. Resan går sedan vidare mot Krifast med den mäktiga Gjemnesundsbron och tunneln under Freifjorden som förbinder Kristiansund med fastlandet. Vi stannar naturligvis på lämpliga ställen för fotostopp under dagen. Det blir även ett uppehåll i fiskestaden Kristiansund med möjlighet för lunch. Resan går sedan vidare mot ytterligare en höjdpunkt Atlanthavsvägen - berömd för sin naturskönhet i kustbandet mot Hustadsvikka. Därefter åter till Molde och lite egen tid innan ytterligare en fantastisk dag avslutas med gemensam middag på vårt hotell.
Dag 4. Frukost. ldag börjar vi vår resa med en härlig färjetur mellan Molde och Vestnes. Sedan vidare till Norges vackraste stad, Ålesund. Staden är belägen på flera öar, förbundna med broar. Ålesund är en unik upplevelse med sin vackra jugendarkitektur som är vida känd då dess torn, spiror och snickarglädje präglar staden. Vi gör en rundtur i staden innan vi kör upp på berget Aksla. Härifrån har man en fantastisk utsikt över staden, med ett pärlband av öar åt ena hållet och de majestätiska Sunnmörsalpene åt andra hållet. Samtidigt som vi beundrar utsikten finns det tid för lunch på Fjellstua. Pä natursköna vägar fortsätter vi sedan mot Åndalsnes och stannar strax därefter för ett busskaffeuppehåll vid den berömda Trollväggen som är 1000 m hög. Här har många fallskärmshoppare kastat sig ut för berget. Resan fortsätter sedan genom en av Norges vackraste dalar, Romsdalen, till Dombås. Här vi checkar in och äter vår middag på Scandic Dombås Hotel.
Dag 5. Efter ännu en god frukost kör vi söderut förbi Otta och genom Gudbrandsdalen, passerar Hamar och Oslo innan vi åter är i Sverige via Svinesund. På lämpliga platser håller vi för kafferast och lunch. Framåt kvällen är vi hemma efter en resa med många minnen och oförglömliga naturupplevelser.