Bästa äldreboendet finns i Lönashult

Här är landets bästa äldreboende – enligt de äldre
Publicerad 25 oktober 2018
Sveriges bästa äldreboende ligger i Lönashult i Alvesta kommun, åtminstone när de äldre själva får bestämma. En enkät som Socialstyrelsen gjort på omsorgsboenden i hela landet visar att Torsgården är det äldreboende där de äldre trivs allra bäst.

Siffror ur Socialstyrelsens årliga undersökning Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? visar att Torsgården i Alvesta kommun toppar listan över landets bästa äldreboenden. Detta enligt en sammanställning som Expressen gjort.

I undersökningen har drygt 120 000 äldre över hela Sverige svarat på en enkät om sitt boendes kvalitet på lokaler, personal, mat och aktiviteter.

– Det känns ju så klart jättetoppen, säger Linda Frisk, som arbetar som undersköterska på Torsgården.

Många olika aktiviteter för de boende
Sofia Tobiasson är enhetschef här på Torsgården, och hon är verkligen glad för den här utmärkelsen.

– Vi har hela tiden våra omsorgstagare i fokus och ordnar mycket olika sociala aktiviteter. En härlig utemiljö, och en individanpassad fritid för de boende. Alla i personalen har en stor stolthet i vad de gör. Man tycker att man gör ett viktigt arbete, och själv är jag stolt att få vara en del av en sådan här fin verksamhet.

Med på listan redan förra året
Redan förra året hamnade äldreboendet i Lönashult topp tio på listan, och Linda Frisk tror att anledningen till att omsorgstagarna trivs så bra är att Torsgården är så pass individanpassat.

– Vi ser vilka behov omsorgstagarna har och ser till att de får det de behöver. Men sen tror jag också att det finns en särskild anda här hos oss, Torsgården-andan liksom, säger Linda Frisk.

"Viktigt att lyfta fram det positiva"
Linda Frisk berättar att de boende tagit emot nyheten med stor glädje och att flera anhöriga kommit med blommor till boendet för att fira.

I början av november kommer Torsgården att uppmärksamma det fina beskedet ytterligare genom att anordna en fest för alla boende och personal på boendet.

– Självklart har vi också fel och brister men jag tycker att det är viktigt att lyfta fram de positiva sakerna inom äldreomsorgen också, säger Linda Frisk.

Göta Svensson, 91 år. Foto: Jan-Erik Lundberg
Soppan enda klagomålet
Enligt Göta Svensson som är 91 år är äldreboendet ett bra ställe att vara på och hon tycker att personalen är bra.

– Flickorna är bra och inget att klaga på. Jag tror de flesta som bor här är belåtna, säger Göta Svensson.

Finns det inget att klaga på?

– Det skulle vara när vi får soppa till middag. Det tycker jag inte om, säger Göta Svensson.