Månadsträff 10 januari Birgitta Lindqvist

Att lyssna till en god berättare är en fin upplevelse som vi fick vara med om på årets första månadsträff. Vi fick ta del av författaren och översättaren Birgitta Lindqvists spännande kosmopolitiska liv i Kina, Egypten, Japan och Frankrike.

  • Lokalen på Oscarshemmet fullsatt
  • Birgitta och Inger Korsgren, vår programansvarige
  • Lokalen på Oscarshemmet fullsatt
  • Birgitta och Inger Korsgren, vår programansvarige

Birgitta menade att det var slumpen som gjort att hon råkat befinna sig på rätt plats vid rätt tillfälle. Vi fick veta att hon varit gift med en diplomat och bosatt i Kina under kulturrevolutionen. Senare träffade hon författaren Herman Lindqvist som hon gifte sig med och bodde i Paris. Birgitta och Herman var ett välkänt par, fast det var hans böcker som oftast lyftes fram. Hon gav också ut böcker, bland den mest kända romanen ”Där ingen kan nås”, där mycket är hämtat från hennes tid i Peking och ”Grymhet”, en samling noveller.

Efter 35 års äktenskap träffade Herman en yngre kvinna och lämnade Birgitta som fick svårt att bearbeta sorgen och hamnade i djup depression. När det gått en tid började hon skriva dikter, skaffade dator, hemsida och la upp sina dikter där. År 2005 översatte Birgitta en känd kinesisk poet till svenska och gav ut samlingen ”Leva trots allt”. Vi kunde även köpa hennes senaste bok ''Resa över avgrunden'' och få den signerad. Birgittas anförande var i vissa stycken känslosamt men spred en härlig energi till oss åhörare.