Musikhögskolan 24 februari

Studiebesök på Kungliga Musikhögskolan, en intressant rundvandring i deras lokaler på Valhallavägen 105. Där fick vi ta del av spännande och intressanta lösningar på arkitektur och akustik.

Campus Valhallavägen invigdes 2016. Här bedrivs merparten av all undervisning inom Musikhögskolan. Miljön är en exklusiv musikverkstad av högsta kvalitet, skräddarsydd för att skapa, uppleva och forska i musik.

Biblioteket är inrymt i det före detta stallet som fanns på den tiden Swartlings ridskola låg här. Ett par i vår grupp hade tagit sina första ridlektioner här, det var förstås ett antal år sedan.

Några faktauppgifter 16.000 kvadratmeter fördelade på 4 hus, 161 övningsrum och lärosalar, 5 konsertsalar där Kungasalen är den största med 529 platser. Där är väggarna klädda med akustiska paneler i lövtunn träfanér. Den röda färgen ska symbolisera intensitet och rött är även Kungliga Musikhögskolans signaturfärg. Salen fick sitt namn i samband med Carl XVI Gustaf valde att skänka Musikhögskolan den penninggåva som svenskt näringsliv samlat in till kungen på hans 70-årsdag.