Månadsträff 13 september

Tisdagen den 13 september kl 14:00 på Oscarshemmet, Rigagatan 3.
Ingrid Thörnqvist om sin nyss utkomna bok Spänningsbiografin ”Carl-Gustaf Svingel och Silvias familj i det kalla krigets Berlin”

Höstens första månadsmöte var välbesökt. Inger Korsgren hälsade alla välkomna, sedan ett besök av Yvonne Wendt, vår förenings representant i SPR, som berättade vad de gör för oss seniorer i stadsdelen.

Författaren Ingrid Thörnqvist, tidigare utrikeskorrespondent för SVT Nyheterna, berättade sedan fängslande om Carl Gustaf Svingel en okänd svensk som hjälpte människor att på hemliga vägar ta sig ut genom muren i det delade Berlin.

Svingel var ett barnhemsbarn född 1916 i Bohuslän som fick stort inflytande på många människors liv under kalla kriget. Som ung hade han tänkt sig att bli operasångare, när det inte gick sökte han andra vägar.
Han skapade ett vilohem för äldre i Västberlin som blev en täckmantel för att hjälpa folk att komma ut ur DDR. Svingel hade ett stort kontaktnät bland politiker och andra högt uppsatta personer på båda sidor av muren och kunde utnyttja det för att skaffa legala utresetillstånd.
Familjen Sommerlaths namn förekommer många gånger i gästboken på vilohemmet och senare hjälpte Svingel Silvias syssling Cornelia, som hade en son med funktionshinder, med utresetillstånd till väst.