Kungliga Vänthallen 26 oktober

Studiebesök där vi under 60 minuter får en historisk berättelse och visning av Kungliga Vänthallen och Centralstationen.

Kungliga vänthallen döljer ett av Sveriges hemligaste rum…..

Av vår guide Kristina Holmqvist från Jernhusen AB, som förvaltar byggnaden och driver Stockholms centralstation, fick vi en historisk berättelse och visning av Kungliga vänthallen och Centralstationen.

Centralstationen invigdes år 1871. Från början fanns ingen kunglig vänthall, men när detta skedde är oklart. År 1904 flyttades vänthallen till nuvarande plats i stationshusets södra ände.

Vänthallen gjorde sedan om1927. Då bands den samman med en ny korridor till perrongen, Kungliga gången. Delar av inredningen behölls men kompletterades med bl.a. väggmålningar på de kungliga slotten Gripsholm, Haga, Drottningholm och Ulriksdal. I taket hänger kristallkronor från NK och sofforna är designade av Carl Malmsten. Stor del av inredningen från då finns kvar i dag.

Väntsalen har renoverats 1978 och 1992. Delar har målats om, möbler har klätts om och gardiner och mattor bytts ut. De gamla möblerna finns bevarade på Järnvägsmuseet i Gävle. En liten uppsättning möbler, bl.a. en soffa, finns kvar i drottningens rum.

Genom en diskret sidoingång vid Stockholms centralstation tar kungligheterna sig in i det för allmänheten stängda rummet. En specialutgång finns för kungafamiljen från väntsal direkt till tåget.